Gå direkt till textinnehållet

Var tredje svensk vill ha mer miljöbevakning

32 procent av svenskarna vill ha mer miljö- och klimatbevakning i medierna, enligt en Sifoundersökning beställd av Supermiljöbloggen.

– Det är tydligt att svenska medier inte uppfyller sitt uppdrag. Det blir en eftersläpning när läsarna vill höra mer om  till exempel havs- och vattenfrågor, energi, skog och biologisk mångfald – men också klimat, säger Anna Ljungström, redaktör på Supermiljöbloggen.

Unga upp till 34 år vill i högre grad än övriga ha mer miljöbevakning.

Samma undersökning visar att 84 procent av svenskarna ser det som mycket eller ganska viktigt att medier bevakar klimat och miljö.

Annons Annons

Den ideella sajten Supermiljöbloggen har i tio år försökt vara en blåslampa för att få svenska medier att öka sin klimat- och miljörapportering. Anna Ljungström konstaterar att klimatbevakningen har ökat de senaste åren. 

– Framför allt sedan sommaren och hösten 2018, med stora skogsbränder och torka och Greta Thunbergs växande klimatrörelse, upplever jag att vi sett ett uppsving både på nyhets- och opinionssidor, en tydlig förbättring. Klimat lyfts på ett helt annat sätt. Men det finns mycket kvar att göra. DN kunde till exempel nyligen på sin ledarsida skriva om Preemraff som något positivt. Det finns kvar en stor okunskap, menar Anna Ljungström.

– Vi har också sett en stagnering under corona, många redaktioner har prioriterat ned klimat och miljö igen.  

Hur länge tror du att ni kommer att behöva finnas kvar?
– Så länge vi inser att det finns ett glapp. Men det finns många superduktiga svenska journalister, bara de får resurser att göra fler jobb kommer svenska medier att fortsätta bli bättre på frågorna. Min förhoppning är att vi inte ska behöva finnas om tio år, säger Anna Ljungström.

Fotnot: Undersökningens resultat baseras från svar från Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel och är statistiskt signifikanta. Drygt 1000 personer har svarat.

Fler avsnitt
Fler videos