Gå direkt till textinnehållet

Tvingades fly Mexiko för att han avslöjade regeringens botar – nu har Alberto byggt ett dataprogram som kan avslöja dem

Alberto Escorcia, cyberexpert från Mexiko, har utvecklat ett dataprogram där man kan identifiera vad som är botar och vad som är riktiga, mänskliga, konton på Twitter. ”Det tog oss 12 år att ta fram”, säger han som själv tvingades fly efter att ha avslöjat nätarmeér. (UPPDATERAD)

Den mexikanske journalisten och cyberexperten Alberto Escorcia gästade i veckan Europeiska journalistfederationens (EFJ) och Journalistförbundets konferens om säkerhet för journalister i Stockholm för att berätta om informationskriget som pågår i Mexiko.

Han är själv en av de som drabbats av trollarméer och botar på nätet, Mexiko är också ett av de länder där man allra först började upptäcka problemet med botar som sprider falsk information på nätet.

– I Mexiko började det på allvar redan 2009 då den dåvarande regeringen satte i gång en armé av botar som fick i uppdrag att attackera och misskreditera journalister. Många av de strategier och tekniker som idag används med hjälp av trollarméer har också utvecklats i Mexiko och sedan spridits vidare till andra länder, säger han.

Annons Annons

En utveckling som hänger ihop med att sociala medier gick om televisionen som det överlägset största och viktigaste mediet i landet.

2015 vittnade Alberto Escorcia i en artikel, som publicerades i amerikanska The Wired, om hur dåvarande regering orkestrerade botar på sociala medier för att hindra journalister och aktivister. Vilket ledde till över 2 000 dödshot på sociala medier, och att han fick fly landet. 

Först kom Alberto Escorcia till Spanien, nu har han asyl i Sverige de kommande tre åren. Under många år har han också – tillsammans med andra dataexperter – jobbat med att ta fram dataprogrammet Hoaxy2. 

Det kan alltså identifiera vad som är botar och vad som är riktiga konton på Twitter. Betaversionen av Hoaxy2 är öppen för alla att använda.

Situationen i Mexiko bedömer Alberto Escorcia som än värre idag än när han tvingades fly.

– Nu har även religiösa aktörer och andra grupper i samhället förstått hur man kan använda botar för att sprida desinformation. Grupper som inte längre behöver bli övertygade av en regering för att göra det, säger han till Journalisten.

Crister Olsson, säkerhetschef på Bonnier News berättar att de i dagsläget inte använder några program för att kartlägga botar eller vart en ”skitstorm” kommer ifrån.

– Men vi har tittat på några av de företag som erbjuder sådana lösningar, och jag tycker det är intressant för framtiden, säger han till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos