Gå direkt till textinnehållet

Trafikverkets gd ställer inte upp på intervjuer – ”Blir väldigt svårt att bevaka”

Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana har inte tid för ens tio minuters intervju – förrän efter sommaren. Det beskedet fick Altingets reporter förra veckan. Chefredaktören Sanna Rayman menar att tystnaden har blivit en allt vanligare mediestrategi för myndigheter i syfte att tysta kritik.

Det pågår en stormig samhällsdebatt om den nationella infrastrukturpolitiken och Trafikverket har under våren fått hård kritik från såväl politiker som andra myndigheter. Men från Trafikverket har det varit tyst.

När Altingets reporter Jacob Hederos i förra veckan sökte Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana för en kortare telefonintervju fick han besked från pressavdelningen att det inte finns tider ”på denna sidan sommaren”.

Roberto Maiorana tillträdde som generaldirektör den 1 mars men har varit verksamhetschef på trafikområdet på Trafikverket sedan 2016. Han har sedan han presenterades som ny generaldirektör på en presskonferens på Rosenbad i februari inte ställt upp på en enda intervju.

Annons Annons

Jacob Hederos säger till Journalisten att han uppskattar att det hade räckt med 10-15 minuters intervjutid för att få svar på de viktigaste frågorna.

Sanna Rayman.

Altingets chefredaktör Sanna Rayman ifrågasätter om generaldirektören verkligen inte kan avvara 10-15 minuter för en intervju.

– Det blir väldigt svårt för oss att bevaka myndigheter och sakpolitiken om vi nekas intervjuer med de högsta tjänstemännen. Det pågår en stor debatt på det nationella planet om infrastrukturen, och då tycker jag inte att det håller att man säger: ”Vi har redan sagt det vi vill säga” och sedan håller tyst. Så fungerar ju ingen samhällsdebatt, säger Sanna Rayman.

– Det är självklart att en generaldirektör inte kan ställa upp och svara på frågor hela tiden och från vem som helst, och frågorna måste ligga på rätt nivå. Men att påstå att det inte finns tid för några intervjuer förrän efter sommaren, det låter märkligt. Då har det ju gått uppemot ett halvår sedan han blev generaldirektör.

Hur trovärdigt tycker du att påståendet är att generaldirektören inte har tid?
– Det är konstigt.

Sanna Rayman arbetade som debattredaktör på Dagens Samhälle 2015–2020 och tycker att hon sett en förändring i hur myndigheter tänker kring sin medverkan i samhällsdebatten.

– Generellt verkar myndigheters mediestrategier oftare gå ut på att vara tysta. Man vill kanske inte underhålla debatten och påminna folk om kritik mot myndigheten.

Bengt Olsson. Foto: Johanna Vikar

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, tycker att intervjuförfrågan blivit uppblåst.

– Har man sakfrågor kommer vi självklart att svara, men det är inte alltid generaldirektören som ska svara på alla frågor. Handlar det om frågor på skruv- och mutternivå är det inte generaldirektören som ska svara på dem – utan en av våra andra medarbetare, och ibland flera av dem, säger Bengt Olsson.

– Ofta finns redan svaren och då går det snabbare att skicka dem per mejl i stället för att försöka boka in en eller flera intervjuer.

I det här fallet handlar det om kritik mot den nationella infrastrukturplanen, bland annat från andra myndigheter. Är det inte generaldirektören som ska svara på de frågorna?
– Som statlig myndighet ska vi inte ge oss in i den politiska diskussionen. Vi har lämnat över ett förslag och nu är det politikerna som ska ta ställning till det och fatta beslut i juni. Det är så den demokratiska processen ser ut. Men Altingets frågor var ganska enkla och vi erbjöd att lämna svar per mejl. Då hade jag och Roberto Maiorana samtalat och kunnat skriva ihop ett svar.

Är det du som skriver svaren på frågorna till generaldirektören?
– Nej, det är nästan alltid generaldirektören som gör det.

Nästan alltid? Det har hänt att det är du som har svarat?
– Det händer ytterst sällan. Man kan räkna antalet gånger på ena handens fingrar. Det kan ha handlat om frågor som generaldirektören redan svarat på, men journalisten vill ha ett eget citat.

För journalister kan det vara svårt att veta vem som svarar på mejlfrågor, och det blir svårt att ställa följdfrågor per mejl. Förstår du att det finns kritik mot att generaldirektören inte ställer upp på intervjuer?
– Vi svarar alltid på frågor och vi brukar ställa upp på intervjuer. Men schemat är fulltecknat för Roberto Maiorana. Han har ett jätteprogram och åker runt i Sverige och träffar personal.

Men kan det verkligen vara sant att det inte finns 10-15 minuter för en intervju före sommaren?
– Så ser det faktiskt ut. Men vi ser alltid till att journalister får svar på sina frågor, även om det inte finns tid för en intervju.

Fler avsnitt
Fler videos