Gå direkt till textinnehållet

Totalt kaos kring SVTs kulturprogram

De som ska bygga Sveriges Televisions nya ”kulturella flaggskepp” väntar fortfarande på besked om hur det ska se ut och hur stort det ska bli.

De som ska bygga Sveriges Televisions nya ”kulturella flaggskepp” väntar fortfarande på besked om hur det ska se ut och hur stort det ska bli.

När Ola Vading, producent för SVTs nya rikstäckande kulturprogram, kom tillbaka till jobbet efter semestern förra måndagen, konstaterade han att det fortfarande inte är klart vilket program han förväntas göra.

– Processen upphörde före sommaren och det vill till att vi vet förutsättningarna innan vi kan gå vidare. Min sits är den att jag inget kan göra.

I och med att projektledaren Eva Sandelin hoppat av (Journalisten 20/04) är läget ännu osäkrare.

Vading berättar att det varit många bud om programmet.

– Det har diskuterats om det ska vara en timme, 45 minuter eller 30 minuter.

Trots oklarheterna beställde ledningen ett pilotprogram.

– Men vi kan inte göra pilotprogram innan vi vet vilka resurser vi får, säger Ola Vading.

Han betonar att han, Eva Sandelin, SVTs genrechef för kultur, Ozan Sunar, och chefen för SVT Nord, Hans-Olof Jonsson, har varit ense om att de skulle göra ett ”kvalificerat kulturprogram”.

– Ozan Sunar vill ha ett program med brett tilltal som speglar kulturen i hela landet. Det ska inte vara slätstruket.

bryt

Tanken med att kombinera Eva Sandelin och Ola Vading var att de kunde tillföra olika erfarenheter. Sandelin har erfarenhet av att producera breda program, exempelvis kaféprogram, och Vading har producerat kulturprogram som Röda Rummet.

Ola Vading vet inte hur han ska tolka vad som skett.

– Det är svårt att veta vad det beror på. Det är förvånande eftersom processen att anställa kulturreportrar från alla enheter har startat. Jag är häpen över att programmet inte längre är med på första priolistan över program 2005. Nu ligger bollen hos SVT-ledningen som måste handla snabbt.

bryt

Tomas Tiberg, journalistklubbens vice sektionsordförande på SVT i Sundsvall, är kritisk mot hur SVTs ledning hanterat ärendet.

– De som ska göra programmet har inte fått besked om personal och ekonomi eller om form och programtidens längd. Det är konstigt när man talar om att det här ska bli företagets kulturella flaggskepp.

Enligt Tiberg har programmet lägre budget än andra jämförbara program. Det rör sig om flera 100 000 kronor mindre per producerad timme. En annan frustration gäller att de som ska göra programmet inte är inblandade när kulturreportrarna anställs.

– SVT-ledningens policy gentemot distrikten ute i landet verkar vara att inte ge besked, säger Tiberg.

Till sin hjälp att göra kulturprogrammet ska SVT i Sundsvall ha elva ”kulturkorrespondenter” från olika enheter i landet. En av dem är Erik Sundberg på SVT i Örebro. För honom är situationen förvirrande.

– Det är inte lätt att förstå vad som sker. Ingen vet vilket program vi ska göra. I Sundsvall har de tänkt sig att göra ett kvalificerat program om vad som händer i Sveriges kulturliv. I Stockholm verkar de inte ha tänkt så mycket.

bryt

Programdirektören Leif Jakobsson säger till Journalisten att ambitionen är att på bästa sätt spegla kulturlivet i landet och att man nu försöker hitta en lämplig form för det.

– Vi är ännu inne i planeringsfasen och jag har inga slutliga svar på frågor om programmet. Men jag hoppas fortfarande att vi kan starta vid nyår.

Vad säger du till medarbetare som klagar över oklara besked om vilka förutsättningarna för produktionen är?

– Det får du diskutera med Ozan Sunar.

En annan kritik gäller att resurserna inte räcker för att göra det kulturella flaggskepp du talat om.

– Kostnadsvolymen är något mindre än den var för Röda Rummet, Musikspegeln och Bildjournalen tillsammans. Sundsvall har kanske haft högre ambitioner och väntat sig ytterligare resurser.

Har Ozan Sunar och du samma uppfattning om vilket program som Sundsvall ska göra?

– Vi har en ganska klar gemensam bild av det.

Ozan Sunar vill i dag inte kommentera arbetet med det nya kulturprogrammet.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos