Gå direkt till textinnehållet

Tobias Osmund: ”Märkligt att Frilans Riks inte tagit kontakt”

Spring Medias vd Tobias Osmund tilldelas Frilans Riks antipris Årets fulavtal 2021 för ”prisdumpning”. I en intervju med Journalisten förnekar han att de lettiska fotograferna som utför arbete för företagets räkning får dåligt betalt.

I samband med Frilans Riks 50-årsfirande på Scalateatern i Stockholm delades årets frilanspriser ut, och antipriset Årets fulavtal gick till Spring Medias vd Tobias Osmund.

I Frilans Riks motivering hänvisas till Journalistens granskning från tidigare i höstas. I reportaget kunde Journalisten avslöja att Spring Media hade dumpat arvoden för svenska fotografer genom att ta in billig arbetskraft från Lettland för att filma livesport på svenska arenor åt bland andra SVT.

Tobias Osmund är förvånad över Frilans Riks agerande:

– Jag är lite besviken på att jag inte blev inbjuden till middagen för att ta emot priset. Nej, men skämt åsido, jag tycker att det är lite märkligt att Frilans Riks inte har kontaktat mig eller någon på Spring Media och att man delar ut ett sådant här pris och riktar kritik mot oss utan någon dialog och utan att ställa frågor. Särskilt märkligt blir det när man betänker att det är Journalistförbundet som agerar så här. Det hör till god journalistik att höra den andra sidan. Det finns direkta faktafel i motiveringstexten, som vi hade kunnat reda ut om de tagit kontakt, säger Tobias Osmund.

Vad är det för faktafel?
– De påstår att de lettiska fotograferna får dåligt betalt. Det är inte sant. De får inte dåligt betalt vare sig med lettiska eller svenska mått mätt. Att det är lettiska fotografer som arbetar med produktionen beror på att det är ett lettiskt produktionsbolag. Jag undrar om kritiken sett likadan ut om det handlat om norska fotografer.

De lettiska fotograferna arbetar för det lettiska produktionsbolaget Sportacentrs som ägs av Spring Media. En del av fotograferna är anställda i bolaget, andra går på långtidskontrakt. Enligt Journalistens källor har en del av de lettiska frilansfotograferna så lite som 2 000 kronor om dagen på F-skatt.

Tobias Osmund menar att deras löner och arvoden är bra, även i jämförelse med en svensk medellön. En svensk snittlön var 36 100 kronor i månaden under 2020, enligt SCB.

Sportacentrs anlitar också svenska frilansfotografer. Får de också bra betalt med svenska mått mätt?
– Det är upp till dem själva att avgöra, säger Tobias Osmund.

Men de vi har pratat med hävdar att ni bara betalar halva arvodet jämfört med andra uppdragsgivare. Kan man inte prata om prisdumpning då?
– Det finns en prispress i branschen generellt och den kommer av att om du ska kunna producera tv måste kostnaden motsvara intäkterna, som är lägre för vissa sporter än för andra. Sanningen är ju att vi skapar arbetstillfällen för svenska fotografer och gör det samtidigt möjligt för publiken att se mer sport på tv. Tidigare sändes bara enstaka matcher från Damallsvenskan i fotboll, Elitserien i bandy och Elitserien i Speedway, men nu är samtliga matcher tv-sända vilket skapar fler arbetstillfällen för fotografer, oavsett nationalitet, säger Tobias Osmund.

Fler avsnitt