Gå direkt till textinnehållet

Tidningschefer tror att hoten kommer att öka

Många chefredaktörer och VDar på svenska tidningsföretag tror att hoten mot journalister kommer att öka. Och redan hotas ett stort antal journalister på grund av sitt yrke. - Det här är allvarligt, säger Tidningsutgivarnas VD Anna Serner.

Tidningsutgivarna (TU) har inför internationella pressfrihetsdagen i morgon, 3 maj, gjort en webbenkät om hot och våld mot journalister. 153 chefredaktörer och VDar som representerar 28 procent av TUs medlemsföretag har svarat. Bland dem uppger 70 procent att anställda under de två senaste åren har utsatts för hot.

Hoten, som i nästan alla fall riktas mot journalister, kommer enligt enkäten oftast från förvirrade personer. Men också från framför allt politiska extremistgrupper och kriminella gäng. Rapportering om kriminalitet och om integrations- och invandrarrelaterade frågor är det redaktionella material som oftast genererar hot, enligt enkäten.

Tio procent uppger att anställda har utsatts för våld som en följd av sin yrkesutövning.

Sex av tio av mediecheferna som svarat på enkäten tror att hoten kommer att öka.

– Man upplever en större oro. Samhället är allmänt sett osäkrare idag. Vi har nyligen sett hur inte bara nyhetsrapportering om kriminella gäng, utan även sportjournalistik, lett till hot och våld, säger Anna Serner.

Hon konstaterar att dagens tidningschefer måste vara medvetna om och ha beredskap inför att journalister lever i en utsatt situation.

– Det måste även politikerna förstå. Jag skulle vilja se att politikerna inte var så snabba i sitt omdöme att medierna alltid är de som skapar oro genom sin bevakning, utan också se att de har en utsatt roll.

Ladda ner och läs hela undersökningen här.

Internationella pressfrihetsdagen firas världen över med en mängd programpunkter. I Stockholm delar bland annat Reportrar utan gränser ut sitt årliga pressfrihetspris, som i år går till Wael Ghonim, Googles marknadschef för Mellanöstern och Nordafrika. På Sergels torg kommer nio svenska journalister med turkiska rötter att uppmärksamma den försämrade pressfriheten i Turkiet. Läs mer i deras debattartikel på Journalisten.se.

Fler avsnitt