Gå direkt till textinnehållet

Tidningen Vision stoppar artiklar om miljonfesten

Tidningen Visions chefredaktör stoppar nu alla kritiska artiklar om fackförbundet Visions fest som kostade fyra miljoner. Journalistklubben på Vision har skrivit ett protestbrev till såväl utgivare som förbundsstyrelse.

I samband med fackförbundet SKTFs 75-årsjubileum och namnbytet till Vision hölls en stor fest i Stockholms stadshus. Flera medier har rapporterat om festen och framför allt lyft fram kritiska röster om kostnaden: fyra miljoner kronor. Även förbundets tidning, Tidningen Vision, har skrivit artiklar om kritiken på webben.

Men när det var dags att publicera artiklarna i papperstidningen, som trycks på måndag, sade plötsligt chefredaktör Kent Källqvist stopp. Artiklarna är redan skrivna men de kommer inte att gå i tryck.

– Jag har gått in som ansvarig utgivare och satt ned foten. Det blir inga artiklar om festens kostnader i papperstidningen, säger Kent Källqvist till Journalisten.

Varför då?

– Det är för att värna tidningen.

Hur menar du då?

– Jag menar just det jag säger: för att värna tidningen.

På vilket sätt hotas tidningen om man publicerar artiklarna?

– Jag tycker att det räcker som svar att det handlar om att värna tidningen. Jag har inget annat att säga om det.

På redaktionen har reaktionerna på beslutet varit starka. Journalistklubben på Vision har nu skrivit ett brev till chefredaktör Kent Källqvist där man protesterar mot beslutet.

– Vi tycker att det är ett häpnadsväckande beslut som i en handvändning förstör förtroende som vi har byggt upp under många år, säger Niklas Lindstedt, ordförande i journalistklubben på Vision.

Vad är syftet med brevet?

– Dels vill klubben markera att vi tycker att beslutet är felaktigt, dels vill vi att han ska ändra sig. Det finns tid kvar eftersom tidningen inte trycks förrän på måndag så vi hoppas att han väljer att publicera, säger Niklas Lindstedt.

Ett protestbrev har också skickats från Tidningen Visions journalistklubb till samtliga ledamöter i Visions förbundsstyrelse.

Varför har ni skickat ett protestbrev som rör innehållet i tidningen till förbundsstyrelsen?

– Vi vill att de ska veta hur vi på redaktionen ser på det som har hänt, säger Niklas Lindstedt.

Fler avsnitt
Fler videos