Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
2 december, 2022
KULTURSAMTALET Dramatikern och regissören Viktor Tjernelds pjäs Spegelmannen handlar om den fabricerande ex-journalisten Claas Relotius. ”Men djupast sett är det en berättelse om manipulation och källkritik”, säger Viktor Tjerneld.
I december 2018 avskedade den tyska prestigetidningen Der Spiegel sin stjärnreporter Claas Relotius, född 1985, efter att han avslöjats ha förfalskat intervjuer och intervjupersoner i ett stort antal reportage.
Dramatikern och regissören Viktor Tjerneld läste en notis om saken och blev fascinerad. Inte minst för att Der Spiegel redan då – rutinerna har dock skärpts sedan dess – hade en omfattande faktagranskningsapparat.
När Tjerneld en tid senare fick en fråga om att skriva en pjäs lät han Relotius hamna i huvudrollen. Med premiär ikväll sätts Spegelmannen nu upp på Uppsala stadsteater, efter att ha hyllats i Danmark.
– Pjäsen handlar om Claas Relotius, men framför allt om historieberättande och vilken makt fiktion har, i en tid då politik blivit ett slags krig om narrativ, säger Viktor Tjerneld.
En central fråga för honom har varit varför så många köpte Relotius bluff och älskade hans artiklar, även efter att han avslöjats av kollegan Juan Morano fick Der Spiegel brev från läsare som ville att han fortsatte skriva trots allt. Tjerneld beskriver Relotius som en humanistisk röst, som gjorde läsaren ”hög på sin egen empati”.
– Världen blev lite svart och vit, och vacker. Han skriver om våra mest grundläggande känslor, barn som förlorar en förälder, historier lätta att relatera till.
I researcharbetet har han försökt läsa allt om och av Relotius för att få en någorlunda bild av vem han är. Han har också försökt ta kontakt med honom.
Fick du svar?
– Han kommer att delta på ett eller annat sätt i föreställningen.
Att skriva och sätta upp en pjäs som ligger dikt an mot samtiden och diskussionen om falska nyheter, källkritik och sanningsbegreppet, är i linje med Viktor Tjernelds konstsyn.
– Jag utgår ofta från något politiskt eller sociologiskt fenomen, som jag inte själv har ett svar på. Teater är ingen museal verksamhet.
Han hoppas att journalister ska gå och se Spegelmannen.
– Mitt mål är att den ska bli en journalistisk angelägenhet och diskuteras av framför allt de som skriver i reportagegenren.
Men det är ingen rak berättelse om Claas Relotius liv och gärning vi kan vänta oss. Tjerneld pratar hellre om leken mellan sanning och fiktion. Han vill osäkra publikens verklighetsuppfattning.
– Intellektuellt sitter du inte säkert. Jag hoppas att föreställningen ska skapa frågetecken kring det vi trodde vi visste.
FOTO: Agaton Ström/Albert Bonniers Förlag
6 oktober, 2022 |
Svenska Dagbladets USA-korrespondent Malin Ekman skrev på sin debutbok i sex år. ”När andra har varit ute och ätit brunch har jag suttit och skrivit.”
FOTO: Tomas Ohlsson
6 september, 2022 |
När Ola Sigvardsson för boken Äventyr i etikbranschen såg tillbaka på sina tio år som PO/MO blev han överraskad av grovheten i de värsta publiceringarna.
FOTO: Caroline Andersson Renaud
7 mars, 2022 |
Anna Lindh använde sig av journalister för att få ett intellektuellt motstånd. Det menar Eva Franchell, aktuell med en tegelstensbiografi om den mördade vännen och ministern. ”Hon ville inte ha så mycket ja-sägare omkring sig.”
FOTO: Lars Dareberg
3 februari, 2022 |
Emma Leijnses nya bok om den segregerade svenska skolan har fått stor uppmärksamhet. ”Det som är praktiskt möjligt och politiskt möjligt är helt olika saker”, säger hon.
FOTO: Jonas Eng
22 november, 2021 |
Musikjournalisten Anders Tengner har hört många historier och skrönor från popbandens turnéer under åren. Nu kommer boken Turnéliv där han intervjuat 1960-, 70- och 80-talets artister om vad som hände bakom kulisserna.
FOTO: Jonas Eng
3 november, 2021 |
Efter världssuccén med Millenniumböckerna har David Lagercrantz i den nya boken Obscuritas fått gå loss i fantasin och skapat en egen värld där hjältarna ligger närmre honom själv i trasighet och depressivitet.
FOTO: Privat
25 oktober, 2021 |
En liten låda på en hylla i National Archives i USA och en stor portion nyfikenhet hos Christoph Andersson blev början till ett journalistiskt gräv om svenska kvinnor som gifte sig med tyska SS-män med uppgiften att föda ariska barn till Adolf Hitlers rike.
FOTO: Privat
30 september, 2021 |
Under flera år har Maria Hagström och Martina Holmberg rest runt i världen och gjort reportage om kvinnors livssituation. Nu kommer boken och utställningen ”In a WoMANs world”.
FOTO: Atlas förlag
24 september, 2021 |
De har båda prisats för artiklar om hemtjänstfusk. Nu kommer Mira Klingberg Hjorts och Karl Martinssons bok Hemtjänstmaffian.
FOTO: Eva Lindblad
3 september, 2021 |
De kvinnliga journalisterna på Kvällsbladet är i minoritet, cheferna är män och manliga reportrar sitter gärna på krogen på arbetstid. Annika Danielson och Gunilla Boëthius skildrar livet på en kvällstidning på 1970-talet i romanen "Upproret i Klara".
blir DNs korrespondent i Kiev.
tilldelas Lars Vilks stipendium 2023.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies