Gå direkt till textinnehållet

Talentum styckas upp i fem bolag

Förhandlingarna mellan journalistklubben och Talentum avslutades i oenighet. Nu styckas Talentum upp i fem bolag vilket kritiseras av journalistklubben. ”Det är uppenbart att det handlar om juridiska finesser för att komma undan arbetsrätten”, säger klubbordförande Eddie Pröckl (bilden).

Talentum Sverige består just nu av två aktiebolag: Dagens Media AB, som rymmer branschtidskriften Dagens Media, samt Talentum Media AB som rymmer förlagets övriga titlar. Vilket betyder att man tills nu haft en längre LAS-lista för de övriga titlarna och en för Dagens Media.

I september kunde dock Journalisten berätta att Talentums ledning ville stycka upp verksamheten i fem bolag och under gårdagen avslutades förhandlingarna i oenighet.  

Ledningen menar att Talentum behöver hitta nya intäkter och att uppstyckningen i fem bolag ska ge mer fokus på detta för varje chefredaktör.

Annons Annons

– Nya intäkter måste komma från våra redaktionella produkter, i det läget så känns det helt rätt att göra en uppdelning så man får ett totalt varumärkesfokus i det här bolagen. Att varje chefredaktör ansvarar själv för varumärkets utveckling, säger Peter Edhäll, Talentums vice VD i Sverige.  

Journalistklubben är kritisk och menar att det här är ett sätt att komma åt separata LAS-listor i fem olika bolag. 

– Det är uppenbart att det handlar om juridiska finesser för att komma undan arbetsrätten. Arbetsgivaren pratar om att man ska satsa på varumärken, men vi hade en löntagarkonsult inne som gick igenom materialet och han kom fram till att stycka i olika bolag för att göra den förändringen inte behövs. Det skulle snarare vara kontraproduktivt. Man vill skapa nya LAS-kretsar och komma undan, säger Eddie Pröckl. 

Journalistklubben menar också att det här är ovärdigt ett förlag med titlar som Lag & Avtal som ska bevaka arbetsrätten.

– Det känns inte bra, menar Eddie Pröckl.

Hur mår de anställda? Är man orolig för framtiden?
– Ja det är man.

Peter Edhäll menar att det inte handlar om LAS-listorna i första hand.

– Så är det inte. Huvudanledningen är det jag sa. Sen hänger allt i hop såklart, är vi inte lönsamma som företag så kan man vidta åtgärder. Antingen får man se på hur man kan öka intäkterna eller på hur man kostnadsbesparar. Aspekten med LAS-listor finns med men är inte den primära anledningen, säger han.

Vad säger du som vice VD om att personalen är orolig?
– Jag har full förståelse för att man känner sig orolig. Jag försöker förklara min syn på tillväxt och varumärkets betydelse så gott det går. Vi har också under förhandlingarna haft flera stormöten där jag presenterat förslaget och kunnat svara på frågor.

Fler avsnitt
Fler videos