Gå direkt till textinnehållet

SVT visade Googles logga – kan få böta 50 000

I ett inslag om svenskarnas sökvanor på Google visade Morgonstudion i SVT Googles logotyp på en bildskärm i studion, vilket Granskningsnämnden menar utgjorde ett otillbörligt gynnande av kommersiella intressen.

Den 8 december sände SVTs Morgonstudion ett sex minuter långt studiosamtal om svenskarnas vanligaste sökord på Google, mellan en programledare och en representant från Google. Inslaget anmäldes till Granskningsnämnden för radio och tv (GRN) av en person som menade att inslaget gynnade Google.

Nämnden konstaterar att under större delen av studiosamtalet visades Googles logotyp på en skärm i studion, och menar att informations- eller underhållningsintresset inte motiverade ett ”framhävande av företaget på ett så omfattande sätt som denna exponering innebar”. Inslaget strider enligt GRN därför mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen och nämnden kommer att ansöka hos förvaltningsrätten om att SVT ska påföras en särskild avgift om 50 000 kronor för överträdelsen.

Fler avsnitt
Fler videos