SVT Rapport fälls för osaklighet om kärnkraft och reduktionsplikt

17 oktober, 2022

GRN-fällning SVT Rapport fälls av Granskningsnämnden för inslag om små kärnkraftverk och reduktionsplikten.

I april sände SVT Rapport tre inslag om små kärnkraftverk, så kallade SMR. Flera personer anmälde inslagen som de menade var för ensidigt fokuserade på fördelarna med kärnkraft.

I inslagen påstods att höga kostnader har varit det tyngsta argumentet mot kärnkraft, något Granskningnämnden för radio och tv anser är osakligt, eftersom risker med kärnkraft samt lagring av kärnkraftsavfall också är tunga argument mot kärnkraft. Nämnden fäller därför inslagen för osaklighet.

Den 8 juni sände SVT Rapport ett inslag om politiska förslag om att förändra kravet på inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel, den så kallade reduktionsplikten, och om reduktionspliktens betydelse för att minska utsläppen och nå klimatmålen till år 2030.

I inslaget uppgav SVT att inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel ger sju gånger mer klimatnytta än alla elbilar tillsammans. SVT Rapport gjorde en intervju med en bilist som tankade sin bil och då framhölls som en ”klimathjälte”. Inslaget anmäldes av flera personer.

Granskningsnämnden anser att den tillspetsade formuleringen om klimatnytta i påannonseringen i kombination med hur jämförelserna presenterades i inslaget och att en bilist som tankade diesel benämndes som en klimathjälte, medförde att helhetsintrycket av inslaget blev att det är positivt för klimatet att köra fossildrivna bilar. ”Framställningen blev därmed så förenklad att den medför att inslaget den 8 juni strider mot kravet på saklighet”, konstaterar nämnden som fäller inslaget.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies