FOTO: Tor Johnsson

”SVT behandlar personal utan respekt”

8 november, 2017

Samtal med Petteri Karttunen lämnar Sveriges Television. Utan att ha något annat jobb att gå till.

Varför?
– Du är faktiskt den första som frågar det. Alla andra har sagt grattis, eller att jag är modig. Några har också frågat hur jag ska försörja mig. Jag tror att det säger något. Mina kolleger på SVT förstår varför jag går.

Men varför?
– För min del blev droppen när jag i september fick ett mejl av min chef där det torrt konstaterades att det inte fanns någon tjänst åt mig på riksnyheterna medan jag däremot kunde få ett jobb på lokalnyheterna i Stockholm.

– Då har jag varit utlånad av lokalnyheterna i Växjö i sex år först när jag var klubbordförande och jag har jobbat på riksnyheterna sedan jag slutade som klubbordförande. Jag har blivit lovad en fast tjänst på riksnyheterna.

– Jag frågade mig själv om detta verkligen var vad jag ville. Efter allt jag hört och sett som facklig, så blev jag själv till slut lika illa behandlad. Jag fick helt enkelt nog. SVT behandlar personal utan respekt. Om man vill säga till någon som man lovat en tjänst, att det inte längre är möjligt, då sätter man sig åtminstone öga mot öga mot den personen och meddelar det. Inte via ett mejl.

Men vad är det för fel att jobba på lokalnyheterna?
– Det är inga fel i sig. Men det är ju ingen hemlighet för de som läser Journalisten att det är dålig stämning där efter omorganisationen. Jag kände bara att det fick vara.

Hur kändes det att bara lämna, utan att ha något nytt?
– Jag har inget jobb, ingen ekonomisk trygghet, ingen klar framtid. Men hoppet jag gjorde kändes härligt. Det pirrade i magen och jag var glad.
– Kanske vågade jag därför att jag precis har gift mig och min man stöttade mig att inte jobba på en plats där jag inte trivdes. I mars 2016 slutade jag som klubbordförande, i april gifte jag mig och nu slutar jag på SVT.

Vet du någonting om vad du ska göra i framtiden?
– Egentligen inte. Om någon vecka åker jag till Barcelona och då ska jag sätta mig med ett glas cava och fundera och göra listor. Men redan när jag berättade på Facebook om att jag skulle sluta var det flera som hörde av sig och ville prata jobbmöjligheter.

Blir det i mediebranschen?
– Inte säkert, jag har fyra spår just nu: Vikariesvängen (inte SVT), starta eget, gå till kommunikationssidan, en facklig bana. Men vi får se, jag kanske börjar jobba med att gå ut med hundar.

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies