Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
8 november, 2017
Samtal med Petteri Karttunen lämnar Sveriges Television. Utan att ha något annat jobb att gå till.
Varför?
– Du är faktiskt den första som frågar det. Alla andra har sagt grattis, eller att jag är modig. Några har också frågat hur jag ska försörja mig. Jag tror att det säger något. Mina kolleger på SVT förstår varför jag går.
Men varför?
– För min del blev droppen när jag i september fick ett mejl av min chef där det torrt konstaterades att det inte fanns någon tjänst åt mig på riksnyheterna medan jag däremot kunde få ett jobb på lokalnyheterna i Stockholm.
– Då har jag varit utlånad av lokalnyheterna i Växjö i sex år först när jag var klubbordförande och jag har jobbat på riksnyheterna sedan jag slutade som klubbordförande. Jag har blivit lovad en fast tjänst på riksnyheterna.
– Jag frågade mig själv om detta verkligen var vad jag ville. Efter allt jag hört och sett som facklig, så blev jag själv till slut lika illa behandlad. Jag fick helt enkelt nog. SVT behandlar personal utan respekt. Om man vill säga till någon som man lovat en tjänst, att det inte längre är möjligt, då sätter man sig åtminstone öga mot öga mot den personen och meddelar det. Inte via ett mejl.
Men vad är det för fel att jobba på lokalnyheterna?
– Det är inga fel i sig. Men det är ju ingen hemlighet för de som läser Journalisten att det är dålig stämning där efter omorganisationen. Jag kände bara att det fick vara.
Hur kändes det att bara lämna, utan att ha något nytt?
– Jag har inget jobb, ingen ekonomisk trygghet, ingen klar framtid. Men hoppet jag gjorde kändes härligt. Det pirrade i magen och jag var glad.
– Kanske vågade jag därför att jag precis har gift mig och min man stöttade mig att inte jobba på en plats där jag inte trivdes. I mars 2016 slutade jag som klubbordförande, i april gifte jag mig och nu slutar jag på SVT.
Vet du någonting om vad du ska göra i framtiden?
– Egentligen inte. Om någon vecka åker jag till Barcelona och då ska jag sätta mig med ett glas cava och fundera och göra listor. Men redan när jag berättade på Facebook om att jag skulle sluta var det flera som hörde av sig och ville prata jobbmöjligheter.
Blir det i mediebranschen?
– Inte säkert, jag har fyra spår just nu: Vikariesvängen (inte SVT), starta eget, gå till kommunikationssidan, en facklig bana. Men vi får se, jag kanske börjar jobba med att gå ut med hundar.
FOTO: Johan Bergmark/Bookmark
1 september, 2023 |
Dödshot, livvakter och nidvisor. I en ny roman skildrar Tom Malmquist, son till Expressens Thomas ”Malmen” Malmquist, barnets upplevelse när det blåser hårt runt en journalistförälder.
FOTO: Hanna Lundquist
25 augusti, 2023 |
Journalisten och författaren Stig Hansén har dramatiserat Stig Dagermans reportagebok Tysk höst, som i september sätts upp på Uppsala stadsteater. ”En av de bästa reportageböcker som skrivits på svenska språket”, tycker Hansén.
FOTO: Tor Johnsson
26 juni, 2023 |
UG-reportern Axel Gordh Humlesjö avslöjar i sitt sommarprat hur han som 12-åring utsattes för ett sexuellt övergrepp av en ungdomstränare i ishockey, som också skrämde honom att hålla tyst om övergreppet.
1 kommentar
FOTO: Tor Johnsson
21 juni, 2023 |
Krånglig, egensinnig – och briljant. Anna Hedenmo har skrivit en biografi om journalisten hon följt sedan tonåren: Annette Kullenberg.
FOTO: Olle Sporrong
16 juni, 2023 |
Malin Ekman och Ulrika Kärnborg sågar varandras böcker i spalterna – med åtta års mellanrum. Hur väl spelar det med kultursidornas oberoende? Expressens kulturchef Victor Malm tycker att diskussionen är olycklig, men kan inte se att det funnits något jäv.
FOTO: Ali Lorestani
16 juni, 2023 |
Betlehem Isaak, 29, är nyexaminerad från Skurups ettåriga journalistlinje och har inspirerats av sin pappa Dawit Isaak. ”Jag vill se vad det är som gör att det här yrket anses vara ett hot mot makten.”
FOTO: SR
2 juni, 2023 |
Anders Pontara har arbetat i Ekots utrikesgrupp i 18 år, sedan 2014 som biträdande utrikeschef. ”Jag tror ingen blir förvånad om jag säger att jag inte planerar några dramatiska förändringar.”
FOTO: SVT
31 maj, 2023 |
Reportern och inslagsproducenten Linnea Lindholm började jobba med SVT-dokumentären Skamlös för två år sedan. ”Det är ett extremt exempel men det säger mycket om samhället.”
FOTO: Weyler
9 maj, 2023 |
Det tog tolv år från fråga till färdig bok. Men en klassisk, faktaspäckad ”Kinabok” skulle Hanna Sahlberg aldrig vilja skriva. När hon nu berättar om landet hon levt två decennier i placerar hon sig själv och sina upplevelser i centrum.
är ny chefredaktör för Musikindustrin.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies