Gå direkt till textinnehållet

SVT anmäldes mest – TV4 klandrades mest

SVT anmäldes till MO hela 128 gånger förra året och Expressen 82 gånger. TV4 var det medium som klandrades flest gånger av MEN: tre fällningar.

Det framgår av Allmänhetens Medieombudsman och Mediernas Etiknämnds årsberättelse för 2021.

2021 var året då Caspar Opitz tog över som MO efter Ola Sigvardsson, och då MEFO beslutade att det ska gå att slänga ut aktörer som inte följer överenskomna regler inom det medieetiska systemet.

Antalet klander i MEN var rekordlågt under 2021, med bara 17 fällningar. Totalt avgjordes 65 ärenden av MEN, 48 ärenden friades alltså.

Det rekordlåga antalet MEN-klander beror inte på att färre publiceringar anmäls, utan på att handläggarna på MOs kansli under början av året satt fast i ett antal stora, komplexa ärenden vilket gjorde att få ärenden gick vidare till nämnden. Inga medieetiska slutsatser bör därför dras utifrån antalet fällningar 2021, skriver MO i sin årsberättelse.

MO konstaterar också att många nya medier ville ansluta sig till det medieetiska systemet 2021. 31 nya medier anslöt sig. Det handlar både om så kallade alternativmedier – där Samnytt hann få sju anmälningar och årets enda fällning för grovt brott mot god publicistisk sed – och om olika kanaler inom Bauer Media respektive Nent. SD-anknutna Riks är numera också medlem i det självsanerande systemet.

En farhåga som MO tar upp men inte kan leda i bevis är att alternativmedierna anslutit sig för att kunna ta del av statliga mediestödpengar. ”Om staten bidrar till att knuffa in medier i ett fristående, självsanerande system är det olyckligt […]. Ett inträde i systemet ska ske för att medier verkligen vill ta etiskt ansvar – inte av ekonomiska skäl”, skriver MO.

Enligt årsberättelsen har farhågan som fanns när etermedierna anslöts till det självsanerande systemet 2020, om att komplexa tv-ärenden skulle ta en stor del av MO-kansliets tid, inte besannats. Tidningarna står för mer än hälften av antalet anmälda ärenden och de mest tidsödande fallen är granskningsserier i lokalpress.

Däremot är SVT det medium som anmäldes flest gånger till MO under 2021. Många anmälningar kunde dock skrivas av direkt, eftersom de handlade om generell kritik och inte någon utpekad och direkt berörd person.

MO fick in 540 anmälningar under 2021 och fattade beslut i 555 ärenden. 36 ärenden skickades vidare till MEN med förslaget att klandra.

TV4 klandrades flest gånger under året med tre MEN-fällningar. En av dem rörde en intervju i Malou efter 10, två där två personer pekades ut med bild i ett klandervärt sammanhang trots att de inte hade med saken att göra.
 

Journalisterna och publicisterna som sitter i MEN

Nils Funcke och Martin Schori, utsedda av Publicistklubben
Ann Johansson och Andreas Ekström, utsedda av Journalitsförbundet
Anders Nilsson och Mikael Rothstein, utsedda av Tidningsutgivarna
Carina Löfqvist och Anna Hjorth, utsedda av Sveriges Tidskrifter
Monika Sandberg och Rolf Stengård, utsedda av Sveriges Radio
Jan Axelsson och Thomas Nilsson, utsedda av Sveriges Television
Anna Lindberg och Göran Ellung, utsedda av TV4
Carina Tenor och Kerstin Brunnberg, utsedda av Utbildningsradion

 

Fler avsnitt