”Svenska medier citerar Israel som en neutral part”

7 november, 2023

DEBATT Israels regering och IDF används som neutrala källor och experter i nyhetsrapporteringen, menar freds- och konfliktvetaren Johanna Darnéus, som varnar för att svenska medier gör sig till Israels megafon.

Trots den publicistiska grundregeln om korrekta och allsidiga nyheter ger svensk media påfallande ofta okritiskt israeliska företrädare utrymme och missar att sätta in den pågående konflikten i ett historiskt sammanhang. Det skriver Johanna Darnéus, freds- och konfliktvetare och tidigare journalist, i en debattartikel i Journalisten.

Hon anser att det i rapporteringen alltför ofta saknas röster från lokalbefolkningen eller deras anhöriga i Sverige, lokala organisationer, internationella organisationer och palestinska myndigheter.

”Det är lätt att hitta uttalanden från Israel. Men ska krigsrapportering vara lätt?”, skriver Johanna Darnéus i debattartikeln.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies