Gå direkt till textinnehållet

Stora sparpaket på GT och Kvällsposten

Expressen vill lägga ned breaking news-deskarna i Göteborg och Malmö och säga upp var tredje journalist på GT och KvP. ”Vi är grymt besvikna. Det här är ett drastiskt ingrepp som kommer att få effekter för läsarna”, säger Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen.

På tisdagen informerades personal på Göteborgs-Tidningen och Kvällsposten om att arbetsgivaren vill ta bort tidningarnas breaking news-deskar och flytta över ansvaret för den snabba nyhetsbevakningen av Malmö och Göteborg till Expressens redaktion i Stockholm. Några nya resurser ska dock inte tillföras Expressens redaktion.

Enligt uppgifter till Journalisten handlar det om cirka en tredjedel av de redaktionella tjänsterna som försvinner: 4 av 14 på Kvällsposten och 5 av 15 på GT.

Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen/GT, bekräftar att ett sparpaket är presenterat men eftersom han inte har fått förhandlingsunderlaget kan han inte säga något om detaljerna.

– Vi är grymt besvikna. Det här är ett drastiskt ingrepp som kommer att få effekter för läsarna. Det har varit en av våra starkaste konkurrensfördelar gentemot Aftonbladet att vi är tydligt etablerade med starka varumärken i Sveriges tre största städer. Att klippa vingarna av GT och Kvällsposten när vi är nära att komma ifatt Aftonbladet är mycket oklokt, säger Jan Spångberg.

Personalrepresentanterna på Expressen, GT och Kvällsposten drev under budgetförhandlingarna för 2022 gemensamt ett krav på en satsning på journalistiken.

– Det här är ingen satsning på journalistiken. Expressen har just gjort ett av sina bästa år ekonomiskt på mycket länge, men det finns nu ett uppskruvat vinstkrav i hela Bonnierkoncernen. När ekonomerna inte tycker att vinsten är tillräcklig slår reptilhjärnan till och skriker på besparingar. Det är tråkigt och som sagt mycket oklokt.
 

Läs mer: Expressens, GTs och KvPs ansvariga utgivare Klas Granström berättar för Journalisten om sparpaketen: ”Inget ökat vinstkrav bakom förslaget”

Fler avsnitt
Fler videos