Gå direkt till textinnehållet

Sparpaket om 25 miljoner kronor hotar på HD

Helsingborgs Dagblads styrelse beslutade i onsdags om ett sparpaket på sex miljoner kronor. Man har också lagt upp en beredskapsplan för att spara ytterligare 19 miljoner kronor om ekonomin i företaget försämras.

Onsdagens beslut om besparingar om sex miljoner kronor på HD innebär bland annat att vissa vakanta tjänster dras in permanent och att bemanningen på redaktionen därmed minskar.

Dessutom beslutade styrelsen om en beredskapsplan med besparingar om ytterligare 19 miljoner kronor fram till 2015. Planen skulle kunna träda i kraft senare i år om ekonomin i företaget försämras.

– Vi har fått löften från styrelsen att om planen sätts i verket ska det inte innebära några uppsägningar, utan det ska lösas genom avtalspensioner och avgångsvederlag. Man har också sagt att min vill försöka freda redaktionen och annonssäljarna, säger Truls Nilsson, arbetstagarrepresentant i styrelsen och vice ordförande i journalistklubben på HD.

Annons Annons

– Frågan ska upp på kommande styrelsemöte i maj eller senare i höst.

Hur bedömer du risken för att beredskapsplanen blir verklighet?

– Det beror helt och hållet på hur ekonomin ser ut. Det har kommit en del positiva signaler om konjunkturen. Vi hoppas förstås att vi ska slippa ett nytt sparpaket. Även om det inte blir uppsägningar skulle det öka stressen och pressen på redaktionen. Det som behövs nu mest av allt på redaktionen är tid att göra fördjupande och agendasättande journalistik, säger Truls Nilsson.

Fler avsnitt
Fler videos