Gå direkt till textinnehållet

Sänkt digitalmoms klubbad

Regeringen klubbade under förmiddagen igenom sänkt moms på digitala tidningar och böcker. ”Äntligen”, säger finansminister Magdalena Andersson. UPPDATERAD

– Det känns fantastiskt roligt. Eftersom det här har krävt en förändring i EU-reglerna har jag under lång tid kämpat bland mina europeiska kollegor för att få dem att acceptera den här förändringen. Det lyckades äntligen förra året, sedan har vi haft en så snabb process som möjligt i Sverige, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Journalisten.

Många tycker att det har dröjt länge: det är alltså EU-processen som stått för dröjsmålet?
– Ja. Jag hade gärna kunnat genomföra det här tidigare. Vi behöver ha fria och granskande medier runt om i hela landet för att kunna granska politiker och andra makthavare. Det är en av de viktiga grundpelarna i demokratin. Vi vet att inte minst dagstidningar i de mer glesbefolkade delarna av Sverige har tuffa förutsättningar just nu. Det här kommer att kunna underlätta för dem.

Hur långt räcker momssänkningen när branschen blöder?
– Det här är något som efterfrågats under lång tid och det är en viktig del. Vi har också gjort om presstödet som också är ett sätt att stödja de fria och oberoende medierna.

Behöver det göras mer?
– Det här är något vi kontinuerligt får titta över. Att vi har fria och granskande medier är centralt och något regeringen både under förra mandatperioden och nu visar att vi står upp för, menar Magdalena Andersson.

Digitalmomsen sänks den 1 juli, från dagens 25 procent till 6 procent, samma momssats som för tryckta tidningar.

Fler avsnitt
Fler videos