FOTO: Tor Johnsson

Robot vs Journalist

26 januari, 2015

Är medieföretagens nästa sparåtgärd att ersätta journalister med algoritmer? Redan nu finns det datorprogram som automatiskt skriver texter.  Rätt använda kan mjukvaruprogram frigöra reportrar från tråkiga rutiner så att de kan syssla med granskande journalistik.

Nyhetsbyrån Siren har specialiserat sig på att bevaka myndigheter och domstolar. Enbart landets alla tingsrätter expedierar 190 000 domslut per år. För att manuellt granska alla deras domar skulle Siren behöva anställa dussintals journalister. Genom att använda mjukvaruprogram som de utvecklat tillsammans med datalingvister från Stockholms universitet kan datorerna göra grovjobbet, söka igenom dokument och skriva en kort ingress.

– De algoritmskapade texterna som vi levererar är inte avsedda för publicering, även om vissa skulle hålla för det. Texterna kan ses som ett underlag eller ett halvfabrikat att jobba vidare med ute på landets redaktioner, säger Matti Larsson, Sirens VD och chefredaktör.

Att Siren spottar ut över 3 000 nyheter per dag kan låta skrämmande för journalister som jobbar på andra redaktioner, att en programvara är effektivare än en reporter. Matti Larsson tror inte att automatgenererade texter är ett hot mot journalistkåren. Vad programmen gör är att effektivisera det tidskrävande jobbet att gå igenom dokument för att se om där finns något av nyhetsvärde.

– Jag är skeptisk till att fylla en tidning med automatgenererade texter. Den skulle inte bli speciellt läsvärd. Texterna blir ganska statiska. Däremot ger tekniken oss verktyg för att automatiskt skapa halvfabrikat, som med liten manuell journalistik handpåläggning på kort tid kan förädlas till publicerbara artiklar, säger Matti Larsson.

En robot är mycket billigare i drift än en journalist, den jobbar alla timmar på dygnet, tar inte ut semester och vabbar inte. För arbetsgivare kan det vara lockande att fylla sidorna med autogenerade texter.

Ännu finns det inga kreativa datorer, mjukvaruprogram som är innovativa. Datorer har ingen smak. Fortfarande är människor bättre på analys och empati, något som behövs i journalistiken. Men alla nyhetstexter är inte empatiska eller analytiska.

Läs mer om robotjournalstik i senaste numret av Journalisten

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Mats Lewan tis, 2015-01-27 15:20
Intressant, angeläget och aktuellt -- men var är framtidsperspektivet?? - - - - Robotjournalistik är ett område som utvecklats under flera år, och det är bra att Journalisten tar upp vad det kan betyda för oss journalister. Budskapet att inte se den som ett hot utan som en möjlighet, exempelvis att få mer tid för djuplodande journalistik, är också värdefullt -- tekniken är här och vi har allt att vinna på att låta den komma till användning på ett konstruktivt sätt. Men framtidsanalysen är förvånande! Samtliga intervjuade ger prov på en häpnadsväckande strutsmentalitet. En efter en radar de upp uttalanden om maskinernas begränsningar och om vad bara vi människor kan åstadkomma. Har ingen hört talas om Moores lag? Är det ingen som tittar i backspegeln? För bara några år sedan var den här typen av robotjournalistik otänkbar. Exakt av vilken anledning skulle utvecklingen stanna just här och nu, för all framtid? Datorers kapacitet fördubblas vartannat år. Mängden vetenskapliga resultat har ökat exponentiellt sedan 1660. Det finns ingenting som tyder på en avmattning. Å andra sidan är människors reaktion inför maskinernas framsteg känd. När maskiner gör något som bara människor tidigare kunde göra, avfärdar vi det normalt med att det "bara är en beräkning". Fenomenet kallas för AI-effekten. Alla behöver inte tro att maskiner kommer att bli intelligenta som människor (även om forskare på området idag är ganska säkra på att det sker inom en överskådlig framtid, frågan gäller mest hur snart), men att utgå från att robotjournalistiken stannar på dagens nivå är naivt. Algoritmerna förfinas steg för steg, och varje framsteg kan kopieras obegränsat till andra maskiner. Bedömning av allt från nyhetsvärde till upphovsrätt kan införas, texterna blir successivt längre och mer levande. Och kom ihåg att dagens mest avancerade datorer inte programeras. De lär sig själva. Det är en oerhörd skillnad. Dessutom är hantering av naturligt språk i fokus för världens it-jättar idag. Förändringen kommer att gå smygande, men kvaliteten kommer till slut att bli mycket hög. Om vi är medvetna om detta kan vi göra det bästa av robotjournalistiken. Mats Lewan, it-reporter, Ny Teknik och Digital Teknik

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies