Redaktionen drabbas hårt när Aftonbladet skär ner

30 september, 2011

Aftonbladet ska minska sina kostnader med omkring 100 miljoner kronor. Mellan 65 och 85 tjänster försvinner, majoriteten av dem på redaktionen.

På torsdagen satte styrelsen för Schibstedt ASA ramarna för sparprogrammet. Aftonbladet ska skära ner, med full effekt 2013. Klart är att den största personalbesparingen ska göras på redaktionen. 

"Det är tråkigt när duktiga medarbetare måste lämna oss, men det är vårt uppdrag och ansvar att säkra jobben och Aftonbladets ledande position i framtiden. Teknikutvecklingen och läsarnas nya vanor ställer nya krav på journalistiken. Vi kommer nu att skapa Sveriges mest moderna tidningsredaktion för att ännu bättre möta läsarnas behov i framtiden och förbli en viktig och engagerande röst i Sveriges medielandskap", säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin i ett pressmeddelande.

I dag, fredag, informeras tidningens medarbetare. På måndag ska de lokala fackklubbarna kallas till MBL-förhandling. Enligt pressmeddelandet hoppas Aftonbladet kunna genomföra delar av nedbantningen med avgångsvederlag.

Aftonbladets VD Anna Settman kommenterar nedskärningarna:

"Aftonbladet är i dag störst i alla kanaler. Vi gör den här förändringen för att vara störst även i framtiden. Genom att vidta åtgärder nu, får vi möjligheter att vara fortsatt offensiva och utveckla erbjudandet till läsare och annonsörer."

 

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Sven Johansson mån, 2011-12-19 22:22
Underbart att alla i ledande positioner menar att produkten ska bli BÄTTRE genom att färre arbetar med den.
Inlagt av Linda Pettersson mån, 2011-12-19 22:22
Det känns ju som att man biter sig själv i foten, om nu färre läser papperstidningen så borde man väl inte skära ner på personal? Snarare tvärtom, man borde satsa för att göra papperstidningen bättre. Jag har varit en trogen Aftonbladet-läsare i hela mitt liv, till och med anser att tidningen har blivit sämre den senaste tiden. Ofta bläddrar jag i tidningen och inser att jag känner igen en viss artikel och inser sedan att jag läst den på webben för dagar sedan. Om nu man skär ner och skär ner så hamnar man ju i en ond cirkel, man skär ner, tidningen blir sämre, färre köper tidningen, färre vill annonsera osv osv.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies