Gå direkt till textinnehållet

På tidningarna i Luleå jobbar (nästan) inga journalister hemma

UPPDATERAD. En andra våg av coronasmitta, och nya skärpta råd har gjort att redaktioner över hela landet arbetar hemifrån. Men det finns de mediehus som skiljer sig från mängden. På Norr Medias tidningsredaktioner i Luleå har man hela tiden uppmanat journalisterna att arbeta från kontoret. Bland annat menar ledningen att ett mediehus på landsbygden skiljer sig åt jämfört med dem i storstäderna.

På Norr Medias kontor i Luleå, där centralredaktionerna för Norrländska Socialdemokraten (NSD) och Norrbottens-Kuriren håller till, har man haft som utgångsläge att medarbetarna arbetar från kontoret under hela pandemin. Vilket också varit uppmaningen från arbetsgivaren.

Så har också varit fallet för nästan alla journalister. Med vissa undantag, exempelvis för politiska redaktörer, eller dem som vid vissa tidpunkter har haft symptom men har varit pigga nog för hemmaarbete.

Eftersom det inte funnits någon kritik från journalisterna mot arbetsgivarens uppmaning så har inte den lokala journalistklubben sett någon anledning att kräva ändringar i direktiven.

Annons Annons

– Vi har ganska stora lokaler här i Luleå och har flyttat runt arbetsplatserna i omgångar och glesat ut ganska rejält. Vi sitter med ordentligt avstånd, vi har också fått noggranna instruktioner om att inte sitta nära vid fika eller luncher, säger klubbordförande Linda Kask.  

– Så vitt jag vet finns det ingen kritik mot det här inom klubben. Är det så att någon vill jobba hemma så känner inte jag till att arbetsgivaren skulle stoppa någon, fortsätter hon.

Klubben själva har tagit beslutet att ställa in en planerad årsmötesfest med anledning av smittrisken. Alldeles nyligen har ledningen också gått ut med nya instruktioner att man inte får ta emot utomstående besök inne i huset.

Har ni haft några sjukdomsfall?
– Det kan finnas någon enstaka, men det är ingenting som vi från klubben har fått information om, säger Linda Kask.

Smittan ökar just nu i Norrbotten precis som på andra platser i landet. Nyligen ändrade även Region Norrbotten sina allmänna råd där man bland annat uppmanar befolkningen att inte träffas fysiskt utanför hushållet och undvika inomhusmiljöer som köpcentrum och butiker.

Linda Kask menar att det är en svår bedömning att göra och litar på arbetsgivaren.  

Jag tänker att arbetsgivaren måste ha det yttersta ansvaret för att vi är en trygg arbetsplats. Jag tror att arbetsgivaren gör allt de bedömer som lämpligt i det här fallet. Vi har såklart mycket samtal och möten om situationen och det verkar fungera. Vi har som sagt inte sett anledning att väcka något missnöje kring det här från vår sida, säger Linda Kask (bilden).

Mats Ehnbom är vd för Norr Media. Han menar att ett mediehus på landsbygden skiljer sig åt om man jämför med storstäderna, där många redaktioner valt att flytta hem sin personal.

Medarbetarna på Norr Media har exempelvis ett obefintligt pendlande till och från arbetet, vilket hjälper.

– Den stora faran är att ta sig till och från jobbet och det har inte vi hos oss på samma sätt. I Norrbotten tar man sig oftast till jobbet ensam i en bil, eller så kan man promenera. Sen har vi dessutom förmånen att ha en rymlig arbetsplats. Men när smittspridningen ökar får man självklart hela tiden vara flexibel och ta ställning hur det påverkas. Där har vi ett abetsgivaransvar att minska riskerna, säger Mats Ehnbom.

Mats Ehnbom poängterar att de också har bidragit med individuella lösningar åt vissa anställda, där man exempelvis fått speciellt avskilda kontor.

Han menar också att det över en längre tid är svårt att jobba hemifrån som reporter i ett lokalsamhälle.  

– I kristider är vår roll viktigare än någonsin. Det är extremt viktigt att just vi är ute i samhället och skildrar pandemin. Sen ska det såklart ske på ett så säkert sätt som möjligt. Men att vara journalist är inte vilket jobb som helst. När folk flyr från kriser då åker vi journalister dit. Det är en del av jobbet, säger Mats Ehnbom.

Har ni rådgjort med regionen kring kontorsjobb när de kom med sina nya skärpta råd?
– Nej, det har vi inte. Jag har ändå uppfattat det som att det är just råd. Vi har ju också funktioner som tidningstryck och distributörer som inte kan jobba hemifrån. Jag tycker också det är viktigt att säga att det allra viktigaste är att man är överens på arbetsplatsen att man aldrig är på jobbet när man har det minsta symptom. Det har vi klarat ända sedan i våras.

Känner du till några fall?
– Jag känner inte till något konstaterat fall. Det har funnits personer som har varit sjuka, framför allt under våren, men inget konstaterat fall. Det får man vara glad över. Möjligtvis har vi personal som är extremt medvetna.

Vad skulle få er att ändra direktiven? Ett första smittfall?
– Jag kan tycka att får man ett utbrott på arbetsplatsen, eller sjukdomsfall där det finns risk för hälsan hos folk eller risk för utgivningen, då får man göra något, säger Mats Ehnbom (bilden).

– I den andra vågskålen handlar det ju också om att vi måste komma ut med våra produkter. Vi har också exempel från andra delar av NTM-koncernen där man har omfattande arbetspendling och där fler har jobbat hemma att det finns problem. Många mår inte bra mentalt av att jobba hemma under lång tid. Och vi är ansvariga för arbetsmiljön även då. Så det är inte helt enkelt att det givna svaret på en bra arbetsmiljö är att jobba hemma.

Fotnot: I en tidig version av artikeln skrev vi i rubriken att ingen jobbar hemma på Luleåtidningarna. Det är nu rättat. 

Fler avsnitt
Fler videos