Gå direkt till textinnehållet

P4 Extra gynnade influerare

P4 Extra gynnade både Instagram och ett företag kopplat till en influerare, anser Granskningsnämnden. Nämnden vill att SR ska böta 50 000 kronor för överträdelsen.

I ett program i november intervjuade P4 Extras programledare en influerare med träningsprofil som hade 99 000 följare på Instagram. Influeraren berättade att hon lovat att gå en kilometer på händer om hon fick 100 000 följare. Under inslaget ökade antalet följare med 500 och programledaren sade att hon hoppades att fler lyssnare hakade på.

SR menar i sitt svar till GRN att intervjun inte fokuserade på influerarens varumärke eller hennes kommersiella verksamhet, utan på hennes sätt att hantera svåra utmaningar i livet. Det eventuella gynnande som uppkom genom omnämnandet av utmaningen på Instagramkontot och antalet följare uppvägdes därför av ett informations- och underhållningsintresse, anser SR.

Granskningsnämnden för radio och tv konstaterar att influerarens Instagramkonto har samma namn som hennes aktiebolag, som bland annat säljer träningskläder och träningsrelaterade tjänster. Därför finns ett kommersiellt intresse kopplat till hennes Instagramkonto.

Annons Annons

Mot bakgrund av att SR-programledaren uppmanade lyssnarna att följa influeraren, och bad henne förtydliga namnet på kontot, uppstod ett gynnande av både hennes företag och Instagram, anser nämnden.

Nämnden kommer att ansöka hos förvaltningsrätten om att SR ska betala en särskild avgift på 50 000 kronor för att ha brutit mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen.

 

Fler avsnitt
Fler videos