Gå direkt till textinnehållet

”Otroligt att de två största polisutredningarna i princip stängdes”

Det har varit intensiva nyhetsdagar för många sedan två av Sveriges största mordutredningar i princip fick sin upplösning inom loppet av något dygn. En av dem som haft mycket att göra är Simon Andrén, Ekots rättsreporter.

Förutom en pandemi som tar mycket av nyhetsarbetet så har två av Sveriges största polisutredningar fått ett avslut i veckan. Det handlar såklart om Palmemordet, samt dubbelmordet i Linköping 2004. 

När det gäller Palme-utredningen, och den presskonferens som hölls igår onsdag, så hade Ekot en planering som låg klar sedan länge. Detta eftersom man visste att nya besked i utredningen skulle kom under juni månad. 

– Det är svårt att göra för mycket publiceringar innan beskedet skulle komma, eftersom det i slutändan mest handlade om spekulationer, men vi har gjort en del förberedande publiceringar som handlade om tillbakablickar och i viss mån om teorier som har funnits. På onsdagen handlade det för oss om att ha en bra planering för hur den dagen skulle se ut, vilket jag tycker vi lyckades med, säger Simon Andrén.

SR vigde exempelvis hela lunchekot åt Palme. Även större delar av nyhetsdagen handlade också om händelsen och efterspelet. 

Om man räknar in P1 Morgon, live-redaktionen, Studio Ett och nyhetsredaktionen så var man cirka tjugo personer som arbetade med Palme-relaterade sändningar i alla SRs kanaler under onsdagen. 

Parallellt hölls också en presskonferens i Linköping om dubbelmordet. 

– Det är egentligen helt otroligt att de två största polisutredningarna i Sverige i princip stängdes inom loppet av ett dygn, säger Simon Andrén.

Vad betyder beskedet igår att förundersökningen om Palmemordet läggs ned? Kommer ni släppa det här nu?

– Egentligen blir det kanske viktigare än tidigare att det här bevakas nu när det inte finns någon polisiär utredning som kommer att göra det. Det finns kanske inte heller någon riktigt bra förklaring till vad som har skett, än så länge.

– Polisen har meddelat att det kommer kosta en miljon kronor i avgift att få ta del av hela förundersökningen, så vi får fundera på exakt vad man kan göra med det material som blir offentligt. Det har inte funnits någon löpande bevakning av Palmemordet hos oss utan det har skett stötvis, fortsätter Simon Andrén. 

Polisen berättade i onsdags att det fortfarande kommer in flera tips i veckan till Palmegruppen. Får ni på Ekot mycket tips om mordet också?

– Nej det skulle jag inte säga, och de tips vi har fått är generellt av väldigt låg kvalitet. Det är också så Palmegruppen beskriver det, eller om det var Mårten Palme som hade jämfört tipsen familjen får mot polisens, att det är mest tokerier som kommer.

Dubbelmordet i Linköping ser ut att ha fått en lösning med hjälp av ny teknik. Hur mycket av din bevakning framåt kommer handla om just den här nya tekniken som ser ut att kunna revolutionera kalla fall?

– Vi har gjort en hel del publiceringar om den när polisen gick ut med projektet kring årsskiftet. Jag tyckte nog de lät lite väl säkra då på hur bra det här skulle gå, exempelvis sa en utomstående konsult som jobbade med släktforskning åt polisen att, ”om jag hade fått jobba med Hagamannen hade jag löst det på en kafferast”. Det tyckte jag lät optimistiskt. Men nu har det gått några månader och de har bevisat att det är en effektiv metod. 

– Knäckfrågan handlar mer om hur de externa bolagen ser på att samarbeta med utländska polismyndigheter? Alla bolag är inte så pigga på det idag. Men om man hittar ett sätt att lösa det så tror jag det här kan bli en jättegrej för polisen.

Fler avsnitt
Fler videos