Oro och gråt
på Sydsvenskan

23 maj, 2013

30 färre tjänster på Sydsvenskan – det är organisationsplanen som ledningen på Sydsvenskan nu lagt fram. Förslaget, som ännu inte är förhandlat, har redan lett till oro och tårar

Pia Röding, ordförande i Journalistklubben på Sydsvenskan, är medtagen. Efter informationen om förslaget är stämningen på redaktionen är mycket låg. Förutom förlusten av arbetskamrater och vänner är många är oroliga för kvaliteten på tidningen efter omorganisationen.

- Vi ska bli 30 färre i det förslag på organisationsplan som ska förhandlas. De största ingreppen kommer ske på foto, det ska bli en halvering. Oavbrutet ska vi bli mer digitala och är det någonstans det krävs bra bilder så är det ju på webben. Jag har svårt att se att vi kan hålla den höga kvalliten på foto som ändå varit en del av vårt varumärke. Många oroar sig för kvaliteten på tidningen.

- Den andra stora förändringen är att vi inte ska ha någon featuransvarig och mycket av vårat profilerade material försvinner. Det är väl tänkt att lösa med frilansar och samarbeten, men vi har inte fått några besked var det materialet ska komma ifrån. Det är svårt att bedöma hur bra tidningen kommer bli utan vårat eget material.

Finns det någon förståelse för utformningen på förslaget?
- Vi förstår ju att de måste göra något om tidningen går väldigt dåligt, men lik förbaskat är det lika jobbigt att vara på en tidning där man vet att 30 av oss inte får vara kvar.

När ni först fick höra om nedskärningarna var det inte från er egen ledning. Hur har kommunikationen sett ut nu?
- Den har varit bättre nu. Det har gått väldigt snabbt. Men det har inte stått i branschmedia innan vi fått reda på det, så det känns bättre än förra gången.

Vilken är de ”rätta kompetenserna” som ska finnas hos kvarvarande personal som Lars Dahmén talar om?
- Han har inte definierat vad den rätta kompetensen är och det ska bli spännande att se vad han menar med det. Jag tror att det kommer bli väldigt svåra och jobbiga diskussioner om rätt kompetens eller inte. Frågan är vem som har tolkningsföreträde för vad människor har för kompetens?

Vad tycker klubben om att det inte kommer finnas ett generellt erbjudande och att avgångsvederlagen kommer lösas med individuella diskussioner?
- Vi får inte ens uppsägningstiden plus tre månader. De talar om individuella lösningar. Jonas Bonnier uttryckte någonstans att det var ”dags att ställa om på riktigt”, men ge oss då pengar att ställa om med så människor kan gå härifrån nöjda. Det är inget vidare att få uppsägningstiden bara.

Hur är stämningen i dag på Sydsvenskan?
- Folk gråter överallt. Vi är ju vänner allihop, även om vi är många så har man en relation till alla.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies