FOTO: SVT

Önnevallfallet prövas i HD

14 juni, 2018

Högsta domstolen har meddelat prövningstillstånd för fallet där SVT-journalisten Fredrik Önnevall och kollegor dömts för människosmuggling.

I oktober förra året fastslog hovrätten över Skåne och Blekinge den fällande domen om människosmuggling mot de tre SVT-anställda. Påföljden blev villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst.

Fredrik Önnevall och två kolleger ställdes inför rätta i januari 2017 efter att ha hjälpt en 15-årig syrisk flyktingpojke att ta sig från Grekland till Sverige, i samband med inspelningen av dokumentärserien Fosterland.

Önnevall överklagade till HD och menade att det finns ett större utrymme att tolka det humanitära undantaget i lagen än vad tingsrätt och hovrätt gjort.

Nu tar HD alltså upp fallet, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Såväl rubricering som påföljd kommer att prövas.

”Jag tycker att det är jättebra, för det är mycket som vare sig tingsrätten eller hovrätten tog hänsyn till. Domstolarna borde ha tagit hänsyn till att det handlade om en minderårig”, säger Fredrik Önnevall till SVT.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies