Gå direkt till textinnehållet

Omfattande vikariebrist inför sommaren

För varje år blir det svårare för svenska redaktioner att hitta kvalificerade sommarvikarier. 60 procent av de som sökt vikariat på TV4 saknar journalistutbildning och tidigare arbetslivserfarenhet.

Historiskt brukar flesta svenska redaktioner vara klara med rekryteringen inför sommarsemestrarna i april. Och hade man inte klarat bemanningen i maj brukade det inte medföra något problem: det fanns 20 sökande till varje tjänst och var lätt att hitta utbildade journalister som ville hoppa in på även kortare vikariat på de flesta orter.

Den tiden är förbi, konstaterar personalansvariga på medieföretagen. Långt in i maj fortsätter redaktioner att annonsera efter sommarvikarier. När en journalist med en master i journalistik från JMK letar sommarjobb i Facebookgruppen Journalistbubblan den 6 maj får hon svar från TT, Öst Media, Smålandsposten, SVT och Marieberg Media inom några timmar.

Förra året klarade inte alla medieföretag att fylla sommarvakanserna. I år har vikariebristen förvärrats, uppger flera av företagen för Journalisten.

Annons Annons

– Det har varje år de senaste åren blivit svårare att få tag i erfarna vikarier. Vi ser en brist på printredigerare och webbredaktörer, men det är inte nytt för i år, säger Mathias Gurestam, verksamhetschef på Bonnier News bemanningsföretag Marieberg Media.

– Vi skulle önska högre kompetens bland de sökande. Flera sökande saknar helt journalistutbildning och journalistisk erfarenhet. Många har bara en påbörjad utbildning, säger Marie Göthlund, Marieberg Media. Hon är en av två som ansvarar för rekryteringen till Bonnier News Locals tidningar i norr, motsvarande gamla Mittmedia.

– Vi har ju sett en nedåtgående trend när det gäller antalet ansökningar under flera år. Nytt för i år har kanske varit en stor brist på sökande webbredaktörer och sportjournalister, säger Marie Göthlund.

På TV4 har man fått in 257 ansökningar till 68 tjänster, men bara 105 av dem, 40 procent, har journalistutbildning och arbetserfarenhet, uppger personalredaktören Erik T Larsson.

– Och om dem slåss vi med alla andra arbetsgivare. Därför jobbar vi proaktivt med rekrytering och kompetensförsörjning under hela året. Vi håller kontakt med talanger och bevakar när deras avtal löper ut hos andra arbetsgivare, med mera. Så de flesta av de 68 vikarier vi har under sommaren har inte behövt söka, utan vi har rekryterat dem aktivt, säger Erik T Larsson.

Är det någon särskild kompetens ni efterfrågar i år jämfört med tidigare?
– Jämfört med förra sommaren är det status quo. Men generellt och sedan tidigare så ökar behovet av researchers och inlagsproducenter till våra studioprogram, samt av webbredaktörer och onlinespecialister.

Journalisten har gjort återkommande undersökningar av tillgången och efterfrågan på semestervikarier sedan år 2003 och tillgången har aldrig varit så låg som i år. År 2006 var konkurrensen om vikariaten hårdast – då inkom totalt 19 000 ansökningar till 800 sommarvikariat på svenska redaktioner. I år är det 3 500 ansökningar till 900 vikariat. 

Inom Öst Media, som ingår i Norrköpings Tidningar Media, vittnar chefredaktörerna om att det har blivit svårare att hitta sommarvikarier.

– Det har varit svårt, svårare än tidigare. De flesta som söker har ingen erfarenhet av skrivande journalistik, säger Malin Perk, chefredaktör på Folkbladet i Norrköping.

– Det är svårt att hitta erfarna vikarier. Det har varit väldigt få sökanden. Vilket gör det väldigt svårt, säger Therese Trogen, chefredaktör på Motala Vadstena Tidning.

– Generellt blir det allt svårare att hitta vikarier. Antalet sökande till hela bolaget har varit väldigt få. Vi har behövt jaga vikarier på annat sätt; egna kontakter, efterlysningar vid högskolorna osv. Västervik klarar sig hyfsat eftersom många yngre människor gillar att tillbringa sommaren här. På andra håll är det svårare, säger Christoffer Nielsen, chefredaktör på Västerviks-Tidningen.

– Det vi märker av från år till år är att det blir allt färre ansökningar, och jag vet att det är ett problem i hela branschen, säger Maria Kustvik, Östgöta Correspondenten.

Som Journalisten berättade tidigare i maj har Östgöta Correspondenten börjat ta in vikarier som saknar journalistisk utbildning och erfarenhet för att klara sommarbemanningen.

SVT brukar få in många ansökningar, men jobbar också med interna utlåningar mellan redaktionerna för att minska behovet av extern rekrytering under sommaren.

– Sammanlagt har närmare 800 personer sökt i annonserna, dock har troligtvis flera sökt i fler annonser så antalet unika sökande är troligtvis lägre, säger SVTs HR-chef Therese Östling Waller.

Har det varit enkelt att hitta rätt kompetens bland de sökande?
– Något svårare för vissa redaktioner, exempelvis meteorologer, för andra hyfsat enkelt. Ökade kvalifikationskrav i samband med färre kvalificerade sökanden ger viss utmaning.

På Sveriges Radio har 1 750 ansökningar om sommarvikariat inkommit, men många kandidater söker fler tjänster varför det totala antalet sökande är avsevärt lägre.

– Enstaka redaktion har haft det enklare att hitta rätt kompetens i år. För de allra flesta redaktioner har det dock varit en större utmaning i år jämfört tidigare, säger Olov Carlsson, biträdande programdirektör på SR.

– Redaktionerna upplever att det är färre av både kvalificerade kandidater och erfarna journalister som söker sommarvikariaten. Erfarna journalister behövs extra mycket för vissa roller, bland annat programledare eftersom de ska kunna självköra tekniken och producenter.

En del SR-redaktioner har kunnat få in rätt kompetens genom vårens journalistpraktikanter medan andra aktivt har sökt upp kandidater med rätt erfarenhet och kompetens.

– Det märks att det är hård konkurrens mellan de olika redaktionerna och mediebolagen om vikarierna, säger Olov Carlsson.
 

Fakta

Så många har sökt vikariat sommaren 2022

Medieföretag Antal vikariat

Antal ansökningar

Sveriges Television cirka 120 800
TV4 68 257
Norrköpings Tidningar 15 35
Marieberg Media* 250 300
BNL Norr** knappt 200 300
Östgöta Correspondenten drygt 10 20-30
Motala Vadstena Tidning 5 25
Västerviks-Tidningen 7 4
Sveriges Radio 250 1 750

* Marieberg Media, exklusive BNL Norr.
** Bonnier News Local norr, dvs gamla Mittmedia.

Fler avsnitt
Fler videos