Gå direkt till textinnehållet

Vikariekrisen: Corren tar in ekonomer och kulturvetare som reportrar

I sommar kommer personer utan journalistisk utbildning eller erfarenhet att vikariera som reportrar på Östgöta Correspondenten. På samma företag sades för fem år sedan en erfaren och utbildad journalist upp för att han ”saknade kvalifikationer” att jobba som reporter.

Journalisten har i flera artiklar den senaste veckan rapporterat om bristen på journalister, som fått Bonnier News att kalla till ett krismöte med branschen, myndigheter och Journalistförbundet. 

Särskilt landsortspressen har haft allt svårare att hitta sommarvikarier med journalistisk kompetens, vilket fått Östgöta Correspondenten i Linköping att börja leta bredare. De senaste somrarna har personer som inte gått en renodlad journalistutbildning och som saknat erfarenhet av journalistiskt arbete vikarierat som reportrar på tidningen.

– Förra sommaren var det hälften av våra vikarier som gått en annan akademisk utbildning, till exempel kommunikationsvetenskap, kulturvetarlinjen eller nusvenska. Utan dem hade vi inte klarat bemanningen. Det fungerade väldigt bra. En lärare som sommarvikarierat hos oss har nu fått en fast tjänst som lokalredaktör i Mjölby, säger Correns chefredaktören Maria Kustvik.

Annons Annons

De av sommarvikarierna som går någon form av högskoleutbildning erbjuds att gå en oavlönad tvåveckorspraktik innan de börjar jobba. Praktiken är möjlig genom en lokal överenskommelse mellan arbetsgivaren och journalistklubben på Corren. 

– Vi måste söka bredare eftersom vi får så få sökande. Det betyder också att vi får in fler kompetenser och större mångfald på redaktionerna. En av dem som ska vikariera i sommar har en ekonomutbildning och har jobbat på bank. Men hans mamma är journalist så han kanske har journalistiken i blodet, säger Maria Kustvik.

Kvalifikationskraven för att jobba som reporter förefaller ha förändrats kraftigt i Östergötland. För drygt fem år sedan blev en bildjournalist uppsagd efter 34 år på Norrköpings Tidningar, som ägs av NTM-bolaget Östmedia (tidigare Östgöta Media) där Corren också ingår. Journalistförbundet stämde Östmedia i Arbetsdomstolen men förlorade i juni 2018.

Domstolen ansåg att fotografen hade en begränsad erfarenhet som skrivande journalist och att den erfarenheten låg långt tillbaka i tiden. Han hade en journalistexamen från JMG i Göteborg men domstolen ansåg ändå att han inte var kvalificerad för reporterarbete.

Östmedias vd Nils Olauson (bilden) menar att en journalists utbildning eller erfarenhet i framtiden inte kommer att vara avgörande för anställning.

– Skulle vi idag anställa en reporter vars kvalifikation är en 30 år gammal journalistutbildning och några månaders erfarenhet som lokalredaktör under 1980-talet? Nej. Attityd och andra erfarenheter är viktigare än en utbildning som ligger så långt tillbaka i tiden. Vi behöver reportrar som har drivkraft, är nyfikna, vill granska och brinner för den ort de befinner sig i. Det är inte givet att du har det för att du har gått en journalistutbildning, säger Nils Olauson.

Du menar alltså att en person som saknar journalistisk erfarenhet och utbildning kan vara mer kvalificerad än en som har 34 års erfarenhet och en examen?
– Det kan vara så, men jag ska vara ärlig och säga att mycket har hänt de senaste fem åren. Nu är det svårt att hitta personer som vill jobba som journalister. Hade den situationen uppstått idag hade vi kanske …

Ja, vad hade ni gjort då?
– Jag vet inte riktigt, det blir hypotetiskt. Det är inte längre givet att en journalistutbildning gör dig bäst lämpad för ett reporterjobb. En del av de utbildade journalister som har sökt jobb hos oss vill bara jobba med sport, eller tycker att det är ”roligt att skriva”; de vill jobba i närheten av sitt eget stora intresse. Då kan en samhällsengagerad person som gått en lärarutbildning eller läst statsvetenskap vara den vi behöver, särskilt om de bor på orterna i vårt spridningsområde.

Kan en förklaring till vikariebristen vara att villkoren och lönerna är för dåliga och därför inte lockar dem som har en journalistexamen?
– Här måste vi vara självkritiska. Har vi alltid behandlat vikarier särskilt väl? Nej, det har vi inte. Journalistjobbet är stressigt, man jobbar obekväma tider och många vikarier har fått gå på korta kontrakt. Förr i tiden fanns det inget att välja på om man ville ha ett kreativt jobb som skapare av innehåll, än just journalistyrket. Nu finns det många andra möjligheter att arbeta med innehållsproduktion, med andra löner och bättre arbetstider. Det är inte konstigt om folk söker sig dit.

Vad kan ni göra för att yrket ska bli mer attraktivt för vikarier?
– Vi har arbetat med det under en längre tid. Vikarier ska inte ha sämre scheman, de ska få långa kontrakt när det är möjligt, och ska i övrigt ha samma arbetsvillkor som tillsvidareanställda. Det är en förändringsresa som jag tror att många i branschen behöver göra.

Fler avsnitt
Fler videos