Gå direkt till textinnehållet

Omfattande debatt kring ”Larmet från tv-huset ”

Reaktionerna på Journalistens granskning Larmet från tv-huset gällande problem på SVT Nyheter är starka och många, både i sociala medier och i traditionella medier.

I går tisdag publicerade Journalisten en granskning av SVT Nyheter med rubriken Larmet från tv-huset där egna medarbetare riktar kritik mot resursfördelningen, den publicistiska idén, arbetsmiljön, och ledarskapet. Det finns även en oro för att utarmningen av lokaljournalistiken hotar det viktiga uppdraget att bevaka hela landet – den så kallade ”Sverigebilden”.

Reaktionerna på reportaget har inte låtit vänta på sig. Bland annat gör Aftonbladet en egen artikel baserad på Journalistens reportage där SVTs mediedirektör Jan Helin får svara på frågor.

”Det är smärtsamma förändringar, jag har respekt för att alla inte gillar dem”, skriver SVT:s mediedirektör Jan Helin i ett sms till Nöjesbladet.

Annons Annons

Aftonbladet konstaterar också att vd Hanna Stjärne just nu är på semester och inte har tid att kommentera Journalistens reportage.

Expressen publicerade en artikel redan på tisdagskvällen. Till dem säger journalistklubbens ordförande på SVT, Hanna Nyberg, att de rapporterna som Journalisten beskriver från anställda även har nått dem.

"Man har lyft det här för ledningen, men personalen upplever att man inte har blivit lyssnad på", säger Hanna Nyberg till Expressen.

SVTs programchef Charlotta Friborg säger till Expressen att man ser allvarligt på de anställdas vittnesmål, men hon håller inte med om att ledningen inte agerat mot problemen som de anställda vittnar om.

Även sajter som Omni publicerar utdrag ur reportaget.

På lite mindre än ett dygn har över 30 000 personer besökt reportaget via Journalistens sajt, och även på sociala medier har granskningen skapat debatt.

Bland annat kommenterar Hela Hälsinglands chefredaktör Anders Ingvarsson saken på Twitter så här: 

SvD-reportern Mathias Ståhle menar att SVT skulle må bra av att bli lite ”tråkigare och formellare”.

 

Svenska Dagbladets ledarskribent Lydia Wåhlsten skriver på sin Twitter att ”det INTE är populism att ställa sig frågan vad Public service ska göra”.  

På Facebook delas artikeln flitigt, bland annat i grupper som Journalistbubblan med över 11 000 medlemmar.

SVT-reportern Micke Grill är en av dem som också vill lyfta positiva förändringar i spåren av omorganisationerna på SVT Nyheter. Han  skriver på Facebook att hans arbetsplats det senaste året "också prioriterat ett annat ben: den granskande originaljournalistiken".

 

Fler avsnitt
Fler videos