Offentlighetsprincipen urholkas vid årsskiftet

20 november, 2013

Den svenska offentlighetsprincipen kommer att urholkas vid årsskiftet. Då kan svenska myndigheter besluta om att hemligstämpla dokument som rör EU-samarbetet.

Regeringsförslaget som klubbas torsdag innebär att sekretess ska gälla vissa uppgifter som en svensk myndighet utbyter med utländska myndigheter inom EU. Bestämmelsen gör att sekretess ska gälla ”om det kan antas att Sveriges möjlighet att delta i det samarbete som avtalet gäller försämras om uppgiften skulle röjas”.

MP och V har motsatt sig begränsningen av offentlighetsprincipen.

Peter Eriksson (MP), ordförande i konstitutionsutskottet, säger till SvD att ”Sverige inte kommer att vara sig likt efter förändringen”. Han menar att det räcker med att ett EU-lands myndighet begär att handlingen ska sekretessbeläggas i Sverige.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Curt Guwallius ons, 2013-11-20 21:18
Så sålde vi ut en del av offentlighetsprincipen utan debatt...
Inlagt av Adam Rohdin fre, 2013-11-22 00:09
Svenska medborgare är medlemmar i nationen Sverige. Medlemmarna betalar medlemsavgiften i form av direkt eller indirekt skatt. Medlemmen bör ha rätt till information om vad myndigheter och förtroendevalda sysslar med. Att göra ingrepp i den grundlagsstiftade offentlighetsprincipen är därför ett allvarligt hot mot demokratin: Demokrati och solidaritet är en nödvändighet för individuell utveckling.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies