Gå direkt till textinnehållet

Nytt sparpaket på Egmont – 15 tjänster bort

15 tidskriftsjournalister i Stockholm sägs upp när Egmont sparar och ställer om till en mer frilansberoende organisation.

Hösten 2015 genomförde Egmont ett omfattande omorganisation av delar av tidskriftsverksamheten. Samtidigt försvann 19 redaktionella tjänster.

Nu är det dags för nästa omorganisation med tillhörande sparpaket. 14,75 redaktionella tjänster – reportrar, redaktörer och formgivare – ska enligt ledningens förslag skäras bort.

– Anledningen är att marknaden viker så kraftigt. Vi försöker nu lägga om arbetssättet för att använda mer frilansresurser, för att bli mer flexibla och snabbare kunna parera om marknaden viker ännu mer, säger förlagsdirektören Johan Taubert, som beklagar att duktiga och omtyckta medarbetare behöver sägas upp.

Annons Annons

Är det annons- eller kundmarknaden som viker?
– Båda två, med i genomsnitt 8 till 10 procent per år. På vissa titlar är det värre.

De titlar som berörs är de som inte omfattades av nedskärningarna 2015. Johan Taubert nämner Ica-Kuriren, Hälsa och Hus & Hem.

Personal och fackklubb informerades i dag på förmiddagen. Fackliga förhandlingar väntas inledas inom några veckor.

Samtidigt som Egmont vill luta sig mer på frilansjournalister har förlagets senaste frilansavtal kritiserats hårt under hösten 2016, vilket Journalisten rapporterat om vid flera tillfällen.

Fler avsnitt
Fler videos