Gå direkt till textinnehållet

”Nu känner varenda svensk till Gui Minhai”

De uppseendeväckande turerna kring Sveriges ambassadörs roll i det hemliga mötet om Gui Minhai har fått allmänheten att få upp ögonen för hans fall – men inte förbättrat hans chanser. Det bedömer debattören Kurdo Baksi.

Mycket har hänt sedan journalisten och debattören Kurdo Baksi för tre veckor sedan arrangerade en stödmanifestation för Gui Minhai i Stockholm. Rubrikerna har varit många sedan det kom fram att Sveriges ambassadör i Kina haft en central roll i det möte som arrangerades på ett hotell i Stockholm i januari.

Kurdo Baksi menar att mötet fått svenskarna att få upp ögonen för Gui Minhais öde.

– Nu känner varenda svensk till Gui Minhai. När jag åker tunnelbana frågar folk mig varför Sverige inte har ställt upp på honom. Jag får många mejl från vanliga svenskar som bryr sig. Det är den positiva sidan, säger Kurdo Baksi.

– Den negativa sidan är att jag kommit fram till slutsatsen att Sverige och UD inte har någon utarbetad strategi för att hämta hem Gui Minhai. Det gör ont i mig.

Vad får dig att dra den slutsatsen?
– Jag har följt fallet i två år, ganska intensivt. Jag ser att Sverige vid flera tillfällen har svikit honom. Det främsta exemplet är att när Gui Minhai i januari 2018 blev kidnappad för andra gången, på ett tåg i Kina, borde någon vid kinesiska ambassaden i Stockholm ha utvisats som persona non grata. Eftersom Kinas ambassadör i Stockholm hade lovat att Gui Minhai fick hälsa på läkare i Sveriges ambassad i Peking, men inte höll inte sitt löfte. När Sverige vill så kan man; man utvisade en rysk ambassadspersonal efter giftskandalen i brittiska Salisbury. Men när det gäller en egen medborgare så agerar man inte på samma sätt. Det är mycket olyckligt och gränsar till hyckleri. Framför allt ser man att UD inte agerat hårt mot Kina.

Baksi menar att ambassadens verbala angrepp mot honom och andra i sig är orsak till en skarpare svensk kritik.

– Jag har blivit angripen av Kinas ambassad, Författarförbundet och riksdagsledamöter har blivit det, för att vi använt vår yttrandefrihet. Ändå har inte utrikesministern kritiserat Kina för detta. Sverige lägger sig platt för Kina.

Du närvarade vid det omskrivna mötet i Stockholm. Vilka förhoppningar hade du?
– Jag gick dit för att jag skulle träffa Angela Gui, och hon fick inte möta mig utanför hotellet. Men de gick med på att jag fick komma dit. De ville också utöva någon sorts påtryckning mot mig. Torsdagen var någorlunda okej, men de sista timmarna på fredagen var hemsk. Då blev jag ensam med de kinesiska representanterna. Vi var på en restaurang, där det andra middagsbordet tillhörde personal från Kinas ambassad. Det var ganska obehagligt att vara ensam där. Men jag ångrar inte att jag var där, för på restaurangen blev det tydligt för mig hur nära de här människorna jobbar Kinas ambassad.

Hur kan turerna kring Sveriges ambassadör påverka Gui Minhais chanser, bedömer du? Kan det bli så att UD lägger mer kraft, för att detta blivit så pinsamt?
– Det är väldigt svårt att säga. Jag tror inte att det har förbättrat hans chanser till frihet, för Kina är ett land som inte vill tappa ansiktet. Om man inte är hård i retoriken så brukar det inte ge resultat.

– Men jag hoppas att man ber om ursäkt till Gui Minhais familj för hur man hanterat detta. Jag hoppas också att Sverige nu skapar en strategi för hans frihet, att utrikesminister Wallström besöker honom så fort som möjligt och att man fördömer i skarpa ordalag vad Kina gör mot svenska intellektuella, journalister, författare och oliktänkande. Det kan skapa ett nytt klimat, hoppas jag. Jag är fortfarande optimist. Men du får ställa om frågan om en månad, det är lite för tidigt att svara, säger Kurdo Baksi.

Fler videos
Fler avsnitt