Gå direkt till textinnehållet

NOTIS

-

Metro till Helsingfors

DAGSPRESS Gratistidningen Metro fortsätter att expandera i utlandet. Närmast planeras en utgivning i Helsingfors, med distribution via stadens trafikverk. När utgivningen kan påbörjas är dock oklart.

Metro kommer också att börja ge ut tidningen i Holland under 1999. Metro startade i Stockholm 1995.

NST blir HDs nya partner

ANNONSER Helsingborgs Dagblad inleder annonssamarbete med Nordvästra Skånes Tidningar i Ängelholm. HD, som avbrutit det tioåriga annonssamarbetet med Arbetet Nyheterna (Journalisten nr 8/99), tror att ett samarbete mellan de båda tidningarna inom norra Öresundsregionen har framtiden för sig.

Annons Annons

Fälldes för partiskhet

GRANSKNINGSNÄMNDEN TV4 Norrbotten och SVTs Nordnytt uppfyllde inte kraven på opartiskhet när de bevakade valet i höstas. Det säger Granskningsnämnden efter att ha granskat de program kanalerna gjorde.

TV4 Norrbotten valde att bara låta de riksdagspartier som hade länsrepresentation delta i debatterna, vilket innebar att fp och kd ställdes utanför.

Nordnytts urval baserades bl a på hur representationen i kommunerna såg ut och vilken roll partierna spelat i debatten. Detta medförde att fp, mp, kd och c inte deltog i flera av valprogrammen.

Granskningsnämnden menar att detta strider mot reglerna och fällde programmen.

Journalist i Rwandagripen

UTLAND Den rwandiske journalisten John Mugabi har gripits sedan han anklagats för förtal av försvarsministeriets generalsekreterare i en artikel om statliga förlustaffärer i miljonklassen.

Mugabi är redaktör på den oberoende och regimkritiska veckotidningen the Newsline. Sedan the Rwandan Patriotic Front, RPF, grep makten i juli 1994 har relationen mellan landets journalister och regeringen varit kylig, trots att regimen säger att den förespråkar yttrandefrihet. Sedan 1995 har minst tre journalister mördats.

Barnporrmisstänkt vid SR avskedas

RÄTTSLIGT Den medarbetare vid SR Östergötland som misstänks för olagligt barnporrinnehav, har varslats om avsked. Han har ”missbrukat Sveriges Radios utrustning och därmed allvarligt skadat Sveriges Radios trovärdighet”, skriver SR i ett pressmeddelande.

Enligt uppgift har händelsen också fått SR att stänga av sin s k newsfeed, alltså det ingående flödet av inlägg till Internets diskussionsgrupper. Detta för att eliminera risken för att oönskat material lagras i företagets datorer.

Journalister till JOom stängd rättegång

RÄTTSLIGT Kriminaljournalisterna Ewa Tures, TT, och Annika Ånnerud, DN, tycker att praxis har hårdnat vad gäller rättegångars offentlighet. Huvudregeln är att rättegångar ska vara offentliga.

I ett brev till JO vill de att JO klargör de regler som gäller utifrån två fall i hovrätten. De båda journalisterna framhåller att det är av stor vikt för rättssäkerheten och för allmänhetens insyn i rättsskipningen att rättegångar i så stor utsträckning som möjligt hålls inför öppna dörrar.

Skärpt kontrollefter artikel

MEDIER Medact Press skärper internkontrollen för att skapa en tydligare gräns mellan annonser och det redaktionella innehållet.

Medact Press AB ger ut Fastighetsutveckling, Nordisk Infrastruktur och några andra tidningar med inriktning på främst byggbranschen. I nr 2/99 berättade Journalisten att annonssäljare på Medact Press i vissa fall styrt innehållet i artiklarna. Företag som köpt annonser i Medact-tidningar har tillåtits påverka texterna utan att riskera normal journalistisk granskning.

I ett brev till Journalisten bekräftar Medacts VD John Hardwick att detta förekommit. Han betonar att Medact Press kommer att ”kraftfullt bekämpa sådana avarter inom annonsförsäljning”.

De som arbetar med annonsförsäljning inom koncernen är numera tvungna att skriva under ett dokument där de förbinder sig att följa företagets policy, det vill säga att skilja mellan annonser och redaktionella texter.

Grävarna mellan gammalt och nytt

GRÄV Efter lång diskussion med många kritiska inlägg beviljade årsmötet för föreningen Grävande Journalister den avgående styrelsen ansvarsfrihet. Kritiken rörde hanteringen av föreningens bolag som sköter den externa utbildningen. Bolaget har gått med förlust och revisorerna menade att styrelsen inte riktigt klarat att hantera det. Om bolaget ska avvecklas eller ej blir en fråga för den nya styrelsen. Revisorernas förslag att manskulle fatta beslut om nedläggning, röstades ner, efter att ordföranden Björn Häger uttryckligen motsatt sig en dylik ”låsning”.

Häger fick alltså årsmötet med sig och sitter kvar som ordförande också 1999. Övriga i styrelsen: kassör – Niclas Brunell, ledamöter – Annica Anjou, Annika Hjärtstam, Rolf Lunneborg, Anders R Olsson, Lova Olsson, Liselott Persson, Håkan Svensson och Anna-Karin Runestav.

Programledare varinte oberoende

ETIK Programledaren Per Eric Nordquist vid SVT Örebro kritiseras av SJFs yrkesetiska nämnd.

– Han har inte levt upp till kravet att man som journalist måste vara oberoende, säger YENs ordförande Lilian Ottosson.

Bakgrunden är att Nordquist skrivit en bok som handlar om en konstutställning på Örebro Slott. I somras ledde Nordquist TV-programmet Sommarnöjet och berättade då om utställningen. Han presenterade konstnärer som medverkat i såväl utställningen som i boken. Det ska framhållas att boken inte nämndes i TV-programmet.

YEN anser att detta sammantaget gör att Nordquist ställning som oberoende journalist kunnat ifrågasättas. Journalisten har inte lyckats nå Per Eric Nordquist.

Fler avsnitt
Fler videos