Gå direkt till textinnehållet

”Metoo kommer plockas in i programmet”

Valåret kommer att prägla Gräv 2018, men det lokala grävet kommer också att få ta stor plats. ”Det är det vi som arrangörer brinner för allra mest”, säger Grävgeneralen Emma Johansson.

Nästan fem månader återstår till 2018 års grävseminarium, som hålls i Helsingborg. Grävgeneral är Emma Johansson, till vardags redaktör för HD-Sydsvenskans grävnav. I arrangörsgruppen ingår ett femtontal journalister från lokala medier i Skåne, ungefär hälften av dem jobbar på HD-Sydsvenskan.

– Vi har bra tryck i planeringen, vi håller på att sätta programmet som fylls på allt eftersom. Det känns jättekul, vi är rätt peppade allihop, säger Emma Johansson.

Gräv 18 kommer att ha två huvudfokus: valåret 2018 och lokala gräv.

– Vi vill satsa lite extra på att lyfta fram den lokala undersökande journalistiken. Det är det vi som arrangörer sysslar med och brinner för alla mest, det är det avtryck vi vill sätta på Gräv 18. Vi vet också hur viktigt och otroligt uppskattat det är av tittare, läsare och lyssnare.

Fokus är ”tänk stort, gräv lokalt”.

– Man kan använda sig av alla slags metoder även om man gräver lokalt. Även om man gräver i Klippan måste man kanske kolla bolagsregistret i Estland, leta sig ut i världen. Man ska våga satsa, också på presentationen, jobba på genomslaget, säger Emma Johansson.

Inför valet kommer till exempel SVT-profilen Sophia Djiobaridis att ge tips och praktiska råd på hur man lyckas med den ansvarsutkrävande intervjun.

Internationella gäster som är bokade är bland andra Jessikka Aro, den finska Yle-journalist som granskat de ryska trollfabrikerna.

– Det blir mycket spännande tror jag, säger Emma Johansson.

Mike Rezendes som ingår i Boston Globes grävgrupp Spotlight är Gräv18s key note speaker.

Deltagaravgiften är densamma som förra året: 3 799 kronor exklusive moms för den som bokar före 10 januari och blir/är medlem i Föreningen grävande journalister.

Gräv har under de senaste åren fått kritik för att det blivit för dyrt, att studenter och frilansar inte har råd längre. Vad säger du som Grävgeneral?
– Vi har inget inflytande över de frågorna, det är styrelsen i föreningen som beslutar om avgiften. Jag har förståelse för att frilansar tycker att det är dyrt, även om det finns stipendier. Men för den som har en arbetsgivare som betalar är det väldigt väl investerade pengar, man får väldigt mycket för avgiften. Man ska inte heller underskatta nätverket man bygger upp på ett Gräv, att veta vem vem man ska ringa när man behöver hjälp i jobbet senare, säger Emma Johansson.

Hur många deltagare satsar ni på?
– Det brukar vara mellan 600 och 800, vi siktar naturligtvis mot den övre nivån. Vi kommer också bjuda in alla medlemmar i den danska Grävföreningen att gå till medlemspris. Förhoppningsvis blir det också danska föreläsare.

Kommer Metoo att plockas in i programmet?
– Det tror jag absolut, vi har bara inte bestämt hur än.

Fler videos
Fler avsnitt