Gå direkt till textinnehållet

Lärarförbundet: ”Inhyrd konsult hotar inte källskydd”

Lärarförbundets kanslichef Sixten Frixon svarar nu i ett mejl på kritiken från journalistklubben.

Journalisten rapporterade igår om att Lärarförbundets kommunikationsutredning utökas med en konsult med bakgrund på contentbyrån Appelberg. Han sitter på tidningsavdelningen och rapporterar direkt till kanslichefen Sixten Frixon. Journalistklubben vid förbundet är kritiska på flera punkter:

– Det är bra att de tar in någon extern för att lösa situationen, men inte att det är ytterligare en kommunikationskonsult. Vi tycker också att det är olyckligt att han som uttalat rapporterar direkt till kanslichefen ska sitta hos oss, med tanke på källskyddsfrågor och även när det gäller arbetsmiljö. Vi måste kunna prata om vår situation på redaktionsmöten och i fikarummet, utan en person som rapporterar till kanslichefen hos oss, sade klubbordförande Niklas Arevik till Journalisten igår.

Journalisten sökte Sixten Frixon under dagen igår för att kunna ställa frågor om klubbens kritik och kommunikationsutredningen. Sent på eftermiddagen återkom han, med ett mejlsvar. I sitt mejl framhåller Frixon att den inhyrda konsulten även har lång erfarenhet som journalist:

Annons Annons

”Det är med den dubbla erfarenheten som vi tror att han kan bidra på ett bra sätt i vår kansliinterna process framåt.”

När det gäller konsultens placering på redaktionen menar Frixon att det är av ”stort värde för alla konsulter att befinna sig nära den verksamhet och kontext som den är tänkt att verka i”.   

Inte heller när det gäller klubbens farhågor om källskyddet ser Sixten Frixon någon anledning till oro. Han betonar att han tar källskydd på stort allvar, att arbetsgivaren ska tillhandahålla digital och fysisk infrastruktur för ett gott källskydd, men att det i slutänden är upp till varje enskild journalist att skydda sina källors anonymitet gentemot övriga redaktionen och andra kollegor i huset.

”Att en erfaren journalist, om än inhyrd som konsult, delar våningsplan med en anställd journalist kan inte anses hota källskyddet. Det är redan idag öppet till tidningsavdelningens våningsplan så att vem som helst som har passerkort till Lärarförbundets kontor kan gå in i tidningarnas lokaler”, skriver Frixon.

Han betonar att han har ”fullt förtroende för att Helena Ingvarsdotter som tf avdelningschef och våra erfarna chefredaktörer tillika ansvariga utgivare kommer att säkra en fortsatt kvalitativ journalistik tillsammans med våra skickliga journalister.”

Fler avsnitt
Fler videos