Gå direkt till textinnehållet

”Kvinnorna har tagit upp kampen mot klockan”

Under flera år har Maria Hagström och Martina Holmberg rest runt i världen och gjort reportage om kvinnors livssituation. Nu kommer boken och utställningen ”In a WoMANs world”.

Journalisten Maria Hagström och fotografen Martina Holmberg, båda frilansar, har gjort reportageresor ihop under flera år. Även om de sålt in andra artiklar innan de åkt iväg, så har de oftast också gjort jobb som haft kvinnors situation i fokus.

– Så vi bestämde oss för att vi mer medvetet skulle samla sådant material under våra resor, berättar Maria Hagström.

Resorna har gått till många olika länder. På utställningen som visas på Galleri Kontrast i Stockholm finns bilder från åtta länder med. I boken är det flera.

Annons Annons

– Vi har material från elva länder i boken, men då är två reportage från Sydafrika, två från Demokratiska republiken Kongo och två från Sverige, berättar Maria Hagström.

Reportagen handlar om olika ämnen. Det kan vara klimatförändringarna, sexuellt våld, frihet eller skolgång. Så gott som alltid utifrån kvinnors perspektiv.

– Men vi har några reportage som handlar om män som arbetar för jämställdhet i Indien och Sydafrika, säger Maria Hagström. Man måste involvera männen för att komma åt roten till problemen. Att arbeta mot våld mot kvinnor är också männens ansvar.

Även om de kvinnor de skildrar ofta har haft det ”för jävligt”, som Maria Hagström beskriver det, så har de två kollegorna försökt lyfta fram det positiva som ändå sker och den styrka och kraft som många kvinnor visar.

– Ett exempel är Papua Nya Guinea, ett av världens farligaste länder för kvinnor, enligt Human Right Watch. Där åker det runt bussar i huvudstaden Port Moresby som bara kvinnor får resa med. Vi hängde på en buss under flera dagar, från morgon till kväll, och pratade med kvinnorna. Kvinnor utsätts för mycket sexuellt våld, men på bussarna har de en frizon och vi fick vara med om att de både dansade och sjöng tillsammans.

Maria Hagström tar upp ett annat exempel, från Bolivia. Vid foten av en glaciär bor ett folk som ser glaciären smälta och dess istäcke vandra högre och högre upp för varje år. De vet att när det försvinner blir de av med sitt vatten och de kan inte bo kvar. De blir klimatflyktingar.

– Det är kvinnorna som tagit upp kampen mot klockan, berättar Maria Hagström. Det är de som använder mest vatten, till matlagning, tvätt och annat. Nu har de gått samman. De tillverkar saker för sin försörjning, men de arbetar också med vattenbesparande projekt och anordnar klimatmöten.

Maria Hagström säger att det är roligt att det blivit både en bok och en utställning av projektet.

– När man som frilans har sålt in en artikel till en tidning och den publicerats så har den varit förbi sedan. Men nu får vårt arbete leva vidare på ett annat sätt.

 

Fotnot: Boken In a WoMANs world utkommer den 9 oktober (Verbal förlag). På utställningen på Galleri Kontrast i Stockholm är det vernissage samma dag och den pågår till den 7 november.

 

  

 

Fler avsnitt
Fler videos