Gå direkt till textinnehållet

Krisstödet till medier förhindrade uppsägningar

Krisstöden till medier förra året förhindrade sparpaket och gagnade nyhetsjournalistiken, uppger flera medieföretag.

En enkätundersökning som Myndigheten för press, radio och tv genomfört visar att mediestöden och åtgärderna för att mildra effekterna av coronakrisen upplevs som olika effektivt av medieföretagen.

Sammantaget har dock åtgärderna haft en positiv effekt på journalistiken under pandemin, enligt medieföretagen själva.

Undersökningen har besvarats av 74 medieföretag som tagit del av ett eller flera av stöden. 84 procent av de svarande uppgav att deras annonsintäkter minskat under pandemin. 18 procent uppgav att deras läsarintäkter ökat och 16 procent att deras läsarintäkter minskat.

Annons Annons

Det mest populära mediestödet är det nya redaktionsstödet. 57 av 63 svarande som fått redaktionsstöd anser att stödet varit effektivt.

Nära hälften anger att de har kunnat bibehålla redaktionella resurser tack vare redaktionsstödet – med andra ord har redaktionsstödet förhindrat sparpaket och uppsägningar av journalister.

De fyra företag som inte tyckt att stödet varit effektivt tycker att stödet varit för litet och kom för sent.

42 procent av de svarande som tagit emot stöd för lokal journalistik uppgav att de har anställt journalister och utökat bevakningen av vissa svagt bevakade områden, men är osäkra på om de kommer att kunna behålla journalister om de inte tillförs mer resurser.

 

Fakta

1,5 miljarder i mediestöd 2020

Press- och mediestöd består av fem olika ordinarie stödformer; driftsstöd, distributionsstöd, stöd för lokal journalistik, redaktionsstöd samt innovations- och utvecklingsstöd.

Under 2020 fördubblades det sammanlagda press- och mediestödet jämfört med 2019. Två nya stödformer introducerades: tillfälligt stöd för utgivning av tryckta allmänna nyhetstidningar med anledning av spridningen av sjukdomen covid-19 samt det ovan nämnda redaktionsstödet.

Under 2020 beviljade Mediestödsnämnden totalt knappt 1,5 miljarder kronor i press- och mediestöd, varav:

  • 619,8 miljoner i driftsstöd
  • 500 miljoner i redaktionsstöd
  • 150 miljoner i tillfälligt stöd med anledning av covid-19
  • 121,4 miljoner till stöd för lokal journalistik
  • 50,2 miljoner i distributionsstöd
  • 29,5 miljoner i innovations- och utvecklingsstöd

Källa: Myndigheten för press, radio och tv

Fler avsnitt
Fler videos