Gå direkt till textinnehållet

Kollegas utgivare om avstängda Unionentoppen: ”Knepig publicering”

Att namnpublicera vilken facktopp i ägarförbundet Unionen som blivit uthängd på pedofiljägarsajten Dumpen var självklart för tidningen Kollegas utgivare Helena Ingvarsdotter. Men andra aspekter var svåra.

På måndagseftermiddagen skickade fackförbundet Unionen ut ett pressmeddelande om att förbundet pausat alla uppdrag för en person i Unionens ledning. Skälet är att sajten Dumpen hängt ut en hög företrädare i Unionen för att ha chattat och stämt träff med en person som uppgett sig vara minderårig. Egentligen var personen han chattat med en medarbetare på Dumpen. Unionen skriver i pressmeddelandet att förbundet ser allvarligt på saken och har polisanmält.

Förbundets medlemstidning Kollega lade ut en artikel fyra timmar efter pressmeddelandet. I texten säger Unionens pressekreterare att förbundet går ut med namn eftersom det är ”oundvikligt”.

Helena Ingvarsdotter är chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega. Hon menar att det var självklart också för Kollega att namnpublicera.

Annons Annons

– Annars pekas andra ut.

Men publiceringen i stort var svår, säger Ingvarsdotter.

– Vi hade en lång diskussion innan vi fattade beslutet. Vi pratade om att bara publicera avstängningen och polisanmälan. Men landade i att det här är en makthavare i Sveriges största fackförbund, som styrs av värderingar. Han har också själv berättat det här för Unionen. Därför skrev vi vad han gjort.

Var låg det svåra?

– Jag är själv kritisk till Dumpens metoder. Människor hängs ut utan att vara dömda. Han är polisanmäld, men har ju inte på riktigt chattat med ett barn och anmälan kommer väl förmodligen läggas ned.

Vet ni om det finns något annat bakom polisanmälan?

– Det är något vi vill veta mer om, vi har inte fått någon uppföljande intervju med Unionen än.

Var det extra svårt att det rör sig om er ägarorganisation?

– Snarare kanske åt andra hållet, vi ser honom verkligen som en makthavare. Vi såg definitivt ett oavvisligt allmänintresse utifrån den roll han har.

Hur jobbar ni framåt med det här?

– Vi söker honom, det gjorde vi redan igår, för att han ska få chansen att berätta själv om han vill det. Vi kommer ställa frågor om hur det påverkar Unionens styrelsearbete.

 

Kommentarer

Ett svar till ”Kollegas utgivare om avstängda Unionentoppen: ”Knepig publicering””

  1. Eftersom Unionen själva gick ut med namn på personen finns det väl inget att tveka över journalistiskt sett? Det rör sig som sagt om en riktig makthavare, ett välavlönat styrelseproffs.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos