Gå direkt till textinnehållet

Karolinska: ”Faller på sin egen orimlighet”

Karolinska Universitetssjukhuset förnekar att beslutet att gå ut med varslet av 600 tjänster samma dag som Uppdrag gransknings avslöjande sändes skulle vara en del i en mediestrategi.

På torsdagen publicerade Journalisten en intervju med Uppdrag gransknings reporter Sophia Djiobaridis, angående inslaget Karolinska och judehatet som sändes i SVT i onsdags. Hon uppgav under intervjun att det varsel om 600 tjänster som Karolinska Universitetssjukhuset gick ut med på onsdagen var en del av en mediestrategi för att ta fokus från UGs avslöjande.

”Att gå ut med att de ska varsla 600 personer samma dag som Uppdrag granskning sänder sin granskning, det var en fantastisk mediestrategi från deras sida. Den lyckades väl. Alla nyhetsjournalister gick på den nyheten i stället för på vårt avslöjande. […] Jag kan inte bevisa det, men jag har tillräcklig information inifrån Karolinska för att känna mig trygg med att säga det. Det fanns inget som gjorde att det behövde offentliggöras just den dagen”, sade Sophia Djiobaridis till Journalisten.

Karolinska avfärdar nu påståendet.

Annons Annons

– Karolinska Universitetssjukhuset har stora utmaningar när det gäller ekonomin. Sjukhuset har vidtagit ett flertal besparingsåtgärder under året, bland annat genom att lägga ett varsel på 550 tjänster inom administrationen. Det har tyvärr inte räckt och därför har ledningen under en längre tid arbetat med en plan som innebär ytterligare neddragningar. Att den komplicerade planeringen av detta mycket omfattande och svåra arbete skulle styras av ett program på Sveriges Television faller på sin egen orimlighet, säger Kim Sjölund, presschef på Karolinska Universitetssjukhuset.

Fler avsnitt
Fler videos