Kalmarposten klandras för att ha skrivit om bilists läkemedel

20 september, 2023

MEN-fällning I en artikel om ett åtal om grov vårdslöshet i trafik framkom vad den misstänkte använde för medicin, trots att det inte hade med åtalet att göra. Kalmarposten klandras för artikeln. 

En man åtalades tidigare i år för grov vårdslöshet i trafik efter att han kört över på fel sida körbanan på Ölandsbron och frontalkrockat med en annan bil. 

Initialt misstänktes mannen för drograttfylla, en misstanke som sedan skrevs av. När åtalet kom skrev Kalmarposten att mannen haft ett läkemedel, som namngavs, i blodet vid olyckstillfället. Mannen har dock använt läkemedlet i 23 år och det hade ingen koppling till olyckan. 

”Uppgifter om sjukvård och medicinering är integritetskänsliga och privata, vilket även har påpekats av anmälaren. Att uppgifterna i sig är hämtade från allmänna handlingar förändrar inte den saken”, skriver Medieombudsmannen, MO, i sitt beslut att föreslå att tidningen klandras. 

Kalmarposten menar att det var försvarligt att skriva om uppgiften eftersom de tidigare rapporterat om misstanken om drograttfylla. 

”Mediet var tvunget att berätta varför föraren inte åtalades för drograttfylleri och att påstå att han inte hade läkemedel i blodet hade varit en lögn. Mediet förtydligade därför att det inte handlade om en brottslig mängd och att det fanns en förklaring till analysresultatet”, skriver Kalmarposten till MO.

Medieetiska nämnden går på MOs linje och klandrar Kalmarposten. 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies