Gå direkt till textinnehållet

Journalistklubben om SVTs omorganisation: ”Det finns för- och nackdelar med allt”

SVT är inne i två omorganisationer varav den som ska göras på programdivisonen framför allt kommer att beröra Stockholm, och störst förändring blir det för Kulturnyheterna och kulturprogrammen.

– Det finns fördelar och nackdelar med allt. Det kan bli smidigare med det nya sättet, men den stora frågan blir hur man värnar expertkompetens, säger journalistklubbens ordförande Rebecka Mårtensson (bilden).

Enligt Rebecka Mårtensson är tanken att man ska harmoniera mer med resten av landet.

– Där är det organiserat så att man tillhör en gruppchef, och utefter ortens projekt och behov jobbar man med olika saker, ibland kan det vara barn, ibland kan det vara livsstil. I Stockholm har man tillhört ett projekt. Det är det man håller på att bryta upp nu.

Annons Annons

Efter omorganisationen kommer Kulturnyheterna att höra till Lokala nyheter och på riksnyheterna kommer Aktuellt att flyttas till Samhällsavdelningen.

– På hela SVT finns det medlemmar som troligen tycker att det kan vara smart att göra så här, på programdivisionen i Stockholm finns det en ganska stor oro och det beror på att det är många frågor som inte är besvarade än, och att det finns en osäkerhet om vad det här innebär för spetskompetensen och den vardagliga arbetsmiljön, det vill säga vilken redaktion man kommer att tillhöra.

Medlemmar är också oroliga över vad som händer om de blir erbjudna en roll de inte vill ha och vill tacka nej.

Kulturnyheterna. Foto: SVT

Kulturprogrammen har en väldigt hög andel visstidsanställda och programanställda, enligt Rebecka Mårtensson. Kulturnyheterna är ett projekt, inte en redaktion.

– Jag har inte fått några klara besked om hur de tänker sig, om det ska vara ett projekt eller en redaktion på Lokala nyheterna.

Rebecka Mårtensson säger att det finns frågetecken på Kulturnyheterna kring detta, som hon tror skulle kunna lösa sig om det blev en redaktion med en redaktionsekonomi. Men den stora frågan är relationen till kulturprogrammen.

– Förut har det fungerat så att det finns en chef som bemannar Kulturnyheterna och kulturprogrammen utifrån behov. Det har varit ganska stort flöde där emellan, de har hängt ihop. Nu kommer nyhetsdelen att brytas ut.

Vad vet ni hittills om omorganisationen?
– Det är väldigt tidigt ännu. När jag ställde frågor i går om ”när vet vi mer om bemanning och andra konkreta saker?”, fick jag svaret ”om cirka två månader”.

Michael Österlund.

Michael Österlund, programchef för divisionen Lokala nyheter och minoritetsnyheter, är den som tar över Kulturnyheterna och Kulturnyheterna Special. Han säger till Journalisten att han vill ha maj på sig för att se hur organisationen ska se ut, MBL-förhandlingar kommer att ske i juni.

– Det lämpligaste är att hålla ihop Kulturnyheterna som grupp. Jag har sagt att jag vill ha Karolina Andersson som nyhetschef för kulturområdet hos mig, hon är projektledare på Kulturnyheterna, hon följer med över. I övrigt måste vi avvakta och se, säger Michael Österlund.

Den 1 september ska den nya organisationen vara på plats.

Kulturnyheterna har hittills fokuserat mycket på sändning och är på väg in i en sorts online-förflyttning, enligt Rebecka Mårtensson.

–  Man är rädd för att ens kompetens inte ska värderas i det nya.

– Vår tanke nu är inte att slänga upp helt nya arbetssätt den 1 september. Men jag vet att gruppen själv är nyfiken på att ta ytterligare steg i online-utvecklingen, säger Michael Österlund.

Enligt Andreas Bedinger, som är chef på Programdivisionen, är huvudsyftet inte att dra ner på tjänster, utan att få till en mer kreativ och effektiv programverksamhet. Michael Österlund har samma bild: 

– Just nu känner inte jag till några besparingsplaner för Kulturnyheterna, men har vi en inflationstakt framöver på tio procent – och vi får ju inte ersättning för det – så kan man ju inte utesluta att man får vara med och effektivisera igen, men just nu har han inte sagt att vi ska spara pengar. Men besparingar kommer det nog att bli varje år eftersom det är en sådan utmaning med samhällsekonomin. Men det gäller ju rakt över för hela SVT.

Inte heller Rebecka Mårtensson har intrycket att omorganisationen har med besparingar att göra.

– Vi befinner oss i ett läge där SVT generellt ska spara pengar, men den här omorganisationen handlar om hur vi blir mer effektiva och bättre på våra publiceringar, och hur kan vi flytta oss mer mot online. Men en stor andel av de som jobbar på kulturen idag är programanställda, där finns det inget tjänsteutrymme. Det finns pengar i projektet, men ingen tjänst. Den ekvationen vet inte jag hur den ska gå ihop. Nu går de runt på programanställda, trots att det finns permanenta behov av många av de medarbetarna, säger Rebecka Mårtensson.

Fler avsnitt
Fler videos