Gå direkt till textinnehållet

”Journalistiken klev in och gjorde det som FN inte gjorde”

Ännu ett internationellt tv-pris går till Uppdrag gransknings reportage ”FN och mörkläggningen”, om mordet på Zaida Catalán och Michael Sharp. UPPDATERAD

Tidigare har granskningen, som gjordes i samarbete med Süddeutsche Zeitung, Le Monde, Radio France International och Foreign Policy Magazine, bland annat vunnit det prestigefyllda amerikanska grävpriset IRE Awards.

Natten till igår vann UGs producent Axel Gordh Humlesjö, reporter Ali Fegan och fotograf och klippare Ola Christoffersson en Emmy i kategorin Current Affairs. Journalisten fick tag på Axel Gordh Humlesjö som just landat för den internationella grävkonferensen i Hamburg, och knappt sovit sedan prisutdelningen natten till onsdagen.

– Det var mäktigt, nog den mäktigaste prisupplevelsen jag upplevt. Amerikaner är ju bra på att haussa sig själva och varandra, att få en att känna att det här är det finaste priset man någonsin fått, säger Axel Gordh Humlesjö.

Annons Annons

Varför tror du att just det här grävet tar hem tunga internationella priser?
– Dels är det den klassiska dramaturgin, med ett väldigt uppmärksammat internationellt fall som aldrig fick en lösning, och sedan faller i glömska lite. När det sedan kommer en journalistisk granskning ropar många ”äntligen, jag visste att det var något skumt”.

– Dels är det FN som står i centrum. En organisation som ska stå för allt det här fina som Zaida och Michael arbetade för, men som i slutändan visar sig agera som en otroligt cynisk maktapparat som styrs av sina starkaste länder.

Vad har granskningen lett till konkret?
– Det jag sa i mitt tacktal är att det är blandade känslor. Vi är väldigt glada att få priset, samtidigt är det här ett pågående rättsfall kring ett otroligt brutalt mord där det fortfarande finns stora frågetecken. En militär står inför rätta i Kongo, men vi vet inte hur högt upp i regeringen mordplanerna gick, vilka styrde? Militärerna agerade inte på egen hand.

– Vad gäller FN har det egentligen inte hänt någonting. Det finns en låsning i säkerhetsrådet, Kina och Ryssland vill inte gå till botten med det här.

Vad tänker du om det?
– Jag känner en viss sorg över det, och kan också se hur de drabbade familjerna tappar förtroendet för de här organisationerna.

– Det är också kusligt att det eventuella mordet på Dag Hammarskjöld ligger och vilar över det här. FN visar sig vara en organisation som är ganska inkapabel att reda ut sådant här när det går rakt in i det storpolitiska spelet och FN behöver definitivt reformeras. Å andra sidan är jag glad att journalistiken kan kliva in och göra det som FN inte gjorde, säger Axel Gordh Humlesjö.

Fler avsnitt
Fler videos