Journalistförbundet försvarar de digitala presskorten

14 november, 2023

DEBATT "Främst vill vi som förbund göra presskortet mer tillgängligt för medlemmar. Det ska vara enkelt och säkert att skaffa ett presskort, oavsett var du bor", skriver Journalistförbundets kommunikationschef Petteri Flanagan Karttunen i en replik till Anders Hellberg.

Anders Hellberg, mångårig reporter på DN, TT och Expressen ifrågasätter i en debattartikel om de digitala presskorten kommer att fungera i praktiken. ”Det förefaller som om förbundet enbart ser presskortet som någon sorts allmän ID-handling, och då är det ju ett förståeligt beslut att införa digitala kort. Men om presskortet ska användas som just en yrkesidentifikation, så är beslutet fullständigt obegripligt”, skriver han bland annat.

Petteri Flanagan Karttunen, kommunikationschef på Journalistförbundet, skriver i ett svar att det kommer att finnas flera olika sätt att kontrollera kortet: visuell kontroll, scanning av qr-kod eller att skicka en digital pdf.

Han framhåller också fördelarna med det digitala presskortet, bland annat tillgängligheten: ”Med digitala presskort, som inte är en id-handling, kan en medlem välja att aktivera sitt presskort var man än bor i Sverige. Och använda redan samma dag. Vilket kan göra stor skillnad för medlemmar som med kort varsel ska bevaka något där ett presskort behövs”, skriver han bland annat.

Läs hela Journalistförbundets svar.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av c584387757c2344... tis, 2023-11-14 16:15
Självklart att presskorten digitaliseras. Bara gammalt och förlegat att de ska vara fysiska och inplastade.
Inlagt av 59ce41e4d0c9c89... tors, 2023-11-16 16:55
Jag tycker inte att det är "Självklart att presskorten digitaliseras". Jag ser inget förlegat i att ha fysiska id-kort/presskort. Har de stora drakarna tagit bort sina fysiska id-kort? Har företag och myndigheter tagit bort sina id-kort?
DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies