Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet avråder inte från resor till Qatar

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert anser att om en arbetsgivare eller uppdragsgivare inte kan garantera säkerheten ska man inte skicka journalister till VM i Qatar.

Igår uppmanade det danska journalistförbundet (DJ) alla journalister att avstå från att just nu resa till VM i Qatar.

”Det spelar ingen roll att Qatar först lovat pressen att de ska kunna arbeta obehindrat när de sedan griper journalister”, säger Dansk Journalistforbunds vice ordförande Allan Boye Thulstrup till danska Journalisten.

Det är gripandet av de två norska NRK-journalisterna i söndags under en reportageresa i Qatar som fått DJ att nu avråda från resor till landet. Framför allt är det konfiskeringen av journalisternas utrustning – telefoner, datorer och kameror – som är bekymmersamt, menar Allan Boye Thulstrup:

Annons Annons

”Om de har varit i kontakt med regeringskritiska källor och har telefonnummer eller uppgifter, så har Qatar kortslutit hela källskyddet”, säger han till tidningen.

Allan Boye Thulstrup tillägger att rådet inte gäller för all framtid, men eftersom det just nu finns tveksamheter kring vad som gäller för journalister som reser till Qatar för att arbeta, uppmanar han medlemmarna att tänka sig för.

Det svenska Journalistförbundet delar DJs oro och problembild, men vill inte gå så långt att man avråder journalister från att resa till Qatar.

– Arbetsgivare och uppdragsgivare har ett väldigt stort ansvar för att garantera säkerheten för journalister. Det är viktigt att man gör ordentliga riskanalyser och att de som reser har tillräcklig kompetens att hantera situationer som kan uppstå. Kan man inte garantera säkerheten ska man inte skicka journalister till VM i Qatar, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Men ni avråder inte journalister att resa till Qatar?
– Journalister kan arbeta i områden och länder som är farliga och där det inte råder pressfrihet. Det ställer särskilda krav på arbetsgivare och uppdragsgivare, men också på journalisterna.

I fallet med de norska journalisterna verkar DJ vara mest bekymrad över att utrustningen beslagtogs. Hur ska man kunna skydda sig mot det?
– Det kan jag inte svara på rent konkret, men det är inte första gången journalister reser till länder där sådant kan förekomma. Där behöver man diskutera vilka åtgärder man kan vidta.

– Det som har skett är förstås helt oacceptabelt. Journalister som reser till VM i Qatar måste också kunna rapportera om landet och problem kring mästerskapen, annars förlorar de i trovärdighet. Jag hoppas att den här händelsen blir en ögonöppnare och Fifa och Svenska Fotbollförbundet måste sätta press på Qatar för att garantera att något liknande inte händer igen, säger Ulrika Hyllert.

Fler avsnitt
Fler videos