Gå direkt till textinnehållet

Journalister har lägst förtroende

Journalister hamnar allra längst ner på listan när svenska folket får klassa sitt förtroende för olika yrkesgrupper, enligt den senaste nätbaserade SOM-undersökningen som presenterades i dag.

Bara 24 procent har förtroende för journalister. I topp på listan, med förtroendesiffror på runt 80 procent, finns sjuksköterskor, läkare, forskare och domare.

De yngsta är mer positiva. Rödgröna sympatisörer är också lite mer positiva till journalister är alliansröstare, enligt professorerna Lennart Weibull och Sören Holmberg.

De har också mätt kännedom och förtroende för ett antal mediepersonligheter. Mest känd är Jan Guillou, som 91 procent känner till.

När det gäller förtroende hamnar Anna Hedenmo högst, 59 procent har stort förtroende för henne. Mats Svegfors har 57 procent, Eva Hamilton 54 procent, lika stort förtroende som svenskarna har för Cecilia Uddén.

Första tidningsjournalisten på förtroendelistan är Peter Wolodarski, som 48 procent har stort förtroende för.

Kvällspressens chefredaktörer hamnar lägst, med 16 respektive 12 procent för Jan Helin och Thomas Mattsson.

– De som har stort förtroende för ett medium har också stort förtroende för dess ledare, det är ett typiskt mönster, säger Lennart Weibull.

SR och SVT har högst förtroende, inte bara bland alla medieföretag som mätts, utan också bland samtliga samhällsinstitutioner, klart högre än IKEA som tidigare legat i topp.

Här kan du se hela undersökningen.

 

Fler avsnitt
Fler videos