Gå direkt till textinnehållet

Journalistens nye chefredaktör Mer utrymme för berättande

Lokalredaktör, samhällsreporter, frilans och numera främst journalistutbildare.Så ser yrkesbakgrunden ut för Journalistens blivande chefredaktör, Kurt Nurmi.

Lokalredaktör, samhällsreporter, frilans och numera främst journalistutbildare.

Så ser yrkesbakgrunden ut för Journalistens blivande chefredaktör, Kurt Nurmi.

Han har ingen formell journalistutbildning utan har gått den långa vägen i yrket. Som 19-åring stegade han in på Värnamo Nyheters redaktion och frågade om jobb.

– Jag var bra på uppsatsskrivning i skolan, var samhällsintresserad och skrev poesi på fritiden, så jag tyckte att ett jobb som journalist skulle passa mig.

Kurt Nurmi fick så småningom ett vikariat på VNs lokalredaktion i Gnosjö och senare fast jobb i Smålandsstenar. Efter en tid på redaktionen i Hyltebruk tog han steget över gatan, till konkurrenten Hallandspostens redaktion. Senare flyttade han till huvudredaktionen i Halmstad där han jobbade som kommunredaktör och samhällsreporter.

Han började frilansa 1988 och förra året tillträdde han som huvudlärare vid Jakobsbergs folkhögskolas ettåriga reportagelinje.

Listan över utbildningsinstitutioner och medieföretag som sedan 1987 anlitat Kurt Nurmi som kursledare i olika journalistiska ämnen är diger. För många som gått kurs på Fojo i Kalmar är han ett välkänt namn, som en av de mest anlitade föreläsarna genom åren. På senare år har det mest handlat om kurser i kreativt skrivande.

Den blivande redaktören är 44 år, gift och fyrabarnsfar. Förra året gav han ut sin tredje diktsamling ”När ljuset vilar”. Tillsammans med Marie Kronmarker var han 1997 redaktör för debattantologin ”Innan journalistiken dör”. Hemma i byrålådan ligger en påbörjad roman som han hoppas få tid att skriva klar någon gång.

Kurt Nurmi är hedrad över att ha blivit tillfrågad om att ta jobbet som chefredaktör för Journalisten.

– Det ska bli roligt att omsätta de tankar jag haft om journalistik i praktisk handling. Jag har ju gått och funderat över hur journalister har det de senaste 25 åren.

Meningen är att han ska överta redaktörskapet efter Bertholof Brännström vid årsskiftet.

Kurt Nurmi vill gärna skapa mer utrymme för berättande reportage i Journalisten. Han tycker om att läsa texter om människor som beskriver hur de har det.

– Tidningen har blivit roligare att läsa sedan den fick ny layout men jag saknar ibland det grävande reportaget. Jag vill ha en stor spännvidd i tidningens innehåll, från lättsammare läsupplevelser till djupare grävande i ett ämne.

En fråga som han vill ta upp till diskussion är hur medieföretagen i sin rationaliseringsiver ska kunna behålla sitt publicistiska ansvar och även ta ansvar för de människor som jobbar i företagen.

En annan fråga är hur medierna ska lyckas ge fler människor utrymme i samhällsdebatten.

– Invandrarna är en grupp som sällan kommer till tals. Det får inte bara bli de verbala proffstyckarna som får göra sin röst hörd i medierna.

Som flitig utbildare är han också intresserad av rekryterings- och utbildningsfrågor.

– Vilka ska bli journalister i framtiden? Det är viktigt att vi har en heterogen yrkeskår och att det finns många olika vägar in i yrket.

Fler avsnitt
Fler videos