Gå direkt till textinnehållet

Jonas Nordling om dödslistan: ”Hela samhället måste reagera”

I dag inleds rättegången mot den nazist och medlem i NMR som tillverkat vapen och kartlagt två Mittmediajournalister. ”Det hade kunnat sluta i katastrof”, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

Rättegången mot den 48-årige Sundsvallsnazisten som är åtalad för vapenbrott och förberedelse till mord inleds i dag torsdag. Under en husrannsakan i mannens hus i maj hittade polisen egentillverkade vapen och ammunition, bland annat en portföljpistol.

På en dator hittade man också en fil med namnet ”listan” som innehöll kartläggningar av två journalister: Anders Ingvarsson, chefredaktör på Mittmedias Hälsingetidningar samt Gefle Dagblad, och Sofia Mirjamsdotter, ledarskribent på Sundsvalls Tidning. 

SR P4 Västernorrland direktrapporterar från rättegången.

Annons Annons

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling anser att händelsen är mycket allvarlig:

– Hot mot journalister förekommer alltför ofta och det är allvarligt i sig. Med det senaste avslöjandet om den åtalade nazisten i Västernorrland står det ju också klart att det inte bara handlar om tomma hot, utan att det kan sluta i katastrofer för utsatta kolleger. Det polisen nystat upp där är ju faktiskt att två av våra kolleger har stått på en dödslista. Och då måste hela samhället reagera, säger Jonas Nordling.

Fler avsnitt
Fler videos