Gå direkt till textinnehållet

Åtalad nazist kartlade Sofia Mirjamsdotter

Sundsvalls Tidnings ledarskribent Sofia Mirjamsdotter är en av de två Mittmediajournalister som kartlagts av en nazist som nu står åtalad för förberedelse till mord i Sundsvall.

Som Journalisten tidigare rapporterat har två Mittmediajournalister kartlagts av en nazist och medlem i NMR. Nazisten som tillverkat rörvapen i hemmet i Sundsvall hade bland annat bilder på de två journalisternas respektive bostäder i sin dator. Mannen är åtalad för vapenbrott och förberedelse till mord. Det har tidigare varit känt att en av de två kartlagda journalisterna är Anders Ingvarsson, chefredaktör för Mittmedias dagstidningar i Hälsingland samt Gefle Dagblad.

Den andra journalisten som nazisten kartlagt är Sundsvalls Tidnings ledarskribent Sofia Mirjamsdotter. Det berättar hon nu själv på Facebook, där hon uppger att hon blev uppringd av sin chef under semestern och fick veta att mannen på sin hårddisk haft hennes personuppgifter samt bilder på huset hon bor i, samt att hon finns på en ”lista”.

Journalisten har varit i kontakt med Sofia Mirjamsdotter, som avböjer en intervju men hänvisar till sin statusuppdatering på Facebook. Där skriver hon bland annat så här:

Annons Annons

”Så hur ska jag reagera på att jag fanns kartlagd hos en vapenfixerad, till synes våldsbenägen nazistledare?

Det enda rimliga är att fortsätta som förut. Jag visste redan att jag inte är populär i högerextrema kretsar. Jag visste redan att jag anses vara en folkförrädare, det informeras jag nämligen om titt som tätt i min inkorg. Jag visste redan att det finns de som gärna ser att jag slutar skriva.

Just därför skriver jag.”

Fler avsnitt
Fler videos