Gå direkt till textinnehållet

”Jag tycker att de ska ha höga förväntningar på mig”

Efter 20 år på Sveriges Radio tillträder Michael Österlund som chef för SVTs lokala nyheter och minoritetsspråk och ska nu reda ut förtroendekrisen på de lokala redaktionerna. ”Jag har förstått att det finns utmaningar inte bara gentemot publiken utan också på insidan”, säger han.

I dag är Michael Österlund chef för innehållsproduktionen på Sveriges Radion, ett jobb han trivts bra med, säger han. Ändå väljer han nu att hoppa på en chefstjänst som varit i hetluften det senaste året, och så pass het att den förra chefen Christina Ågren avgick på grund en förtroendekris.

– Jag har varit på Sveriges Radio i sammanlagt 20 år och jag har väl tänkt att jag stannar här eftersom jag trivs så bra, säger Michael Österlund. Men plötsligt dök den här möjligheten upp, och då tänkte jag att man kanske ska våga testa någonting annat.

– Det har inte varit lätt, jag känner väldigt starkt för Sveriges Radio och även om SVT är public service så är det ändå något annat. Nu känns det kul, utmanande och inspirerande.

Annons Annons

Vad var det som lockade?
– Det har aldrig känts så viktigt att utveckla lokal journalistik som just nu. Det kanske låter lite som floskler och högtidstal men jag tycker att det är viktigt med den utveckling vi ser i samhället, med polarisering och urbanisering. SVT har en hög ambition med sin lokala nyhetsjournalistik och flyttar fram positionerna på flera sätt. Den pitchen jag fick lät spännande och intressant.

– Sen har jag läst artiklarna ni har skrivit och jag har förstått att det finns utmaningar inte bara gentemot publiken utan också på insidan. Jag har bestämt mig för att anta den utmaningen och om man är lagd åt det hållet kan man ju bli intresserad av en sådan utmaning också. Jag har förstått att det handlar om att återskapa förtroende.

Vad kan du bidra med för att återskapa det förtroendet?
– Min metod har i flera år varit att vara tydlig med vad man ska åstadkomma men att lyssna noga innan jag försöker formulera det. Jag har kallat det för något slags inlyssnande tydlighet, jag tror inte det finns i ordboken. Det handlar om att vara i dialog med sina närmaste medarbetare, men också ha örat mot rälsen och förstå läget. Jag tycker att jag har hittat metoder för det – en av dem är att åka mycket tåg. Jag försöker besöka de arbetsplatser som jag ansvarar för. Sedan är det många orter och jag kommer inte att kunna vara överallt varje vecka, men jag tror att det är bra att ha som en metod att man successivt rör sig i hela företaget och hela landet när man har ett sådant här uppdrag.

Vad är det första du ska göra när du börjar den 4 maj?
– De första två veckorna blir inlärning, sen kommer jag att ha enskilda samtal med alla som har chefsfunktioner i den lokala organisationen. Hade det varit ett normalt läge hade jag sedan tillbringat två veckor på järnvägen för att komma ut till så många arbetsplatser som möjligt, men nu går inte det på grund av restriktionerna. Det blir lite svårare att komma in i det här coronaläget – det kommer att ta lite längre tid.

Jag har pratat med några SVT-medarbetare som var väldigt upprörda under omorganisationen i vintras. De har stora förväntningar på dig. Hur känns det?
– Det får jag väl ta som inspiration, att man har höga förväntningar. Det är klart att jag inte kommer att kunna lösa alla problem med en quick fix, men jag tycker att de ska ha höga förväntningar på mig och oss som har chefsjobb. 

Fler avsnitt
Fler videos