FOTO: Tor Johnsson

It-personal från Ryssland och Israel fick jobba innanför skalskyddet på SR

27 juni, 2022

Sveriges Radio lät icke-säkherhetsprövade it-tekniker från bland annat Ryssland och Israel sitta innanför skalskyddet. 

Det var våren 2014 som SR upphandlade ett nytt textsystem som skulle förbättra det redaktionella arbetet, en upphandling som vanns av bolaget Dalet, skriver DN i en artikel.

I över ett år fick teknikerna – som alltså inte säkerhetsprövades av SR – tillgång till radions nätverk och lokaler, innan projektet havererade 2016.

Intern kommunikation visar att Dalet inte kunde leverera den produkt de hade lovat och systemet gick långsamt och kraschade.

Det avslöjas också att it-tekniker från bland annat Israel, Ryssland och Frankrike fick arbeta innanför det så kallade skalskyddet, som hindrar obehöriga att komma in i Radiohuset. De utländska it-teknikerna hade även tillgång till SRs lokala nätverk.

En av de utländska it-teknikerna har arbetat för tv-kanalen RT, som är en del av Kremls psykologiska krigföring. DN har inte funnit några bevis för att mannen agerat otillbörligt.

Cilla Benkö uppger till tidningen att frågan om de utländska teknikerna aldrig kom upp på hennes bord.

– Borde det ha gjort det? Det är en jättebra fråga. Det är klart att jag ställer den frågan i dag när ni visar mig de här bilderna, säger hon.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies