Hundra grävare gjorde
succé i Hässleholm

16 juni, 2014

Hundra grävare och lika många hässleholmare valde att i skinande solsken sitta inne i kulturhuset i Hässelholm för att prata grävande journalistik i allmänhet och Norra Skåne i synnerhet under lördagens grävkonferens.

Konferensen innehöll allt från en djupborrning i det som hänt på Norra Skåne till konkreta tips från erfarna grävreportrar.

Målsättningen för Föreningen Grävande journalister var att hundra grävare skulle ta sig till Hässleholm, där skandalen kring Norra Skåne briserat.

- Det känns fantastiskt bra efter det positiva gensvar som hundra grävare
väckte både innan och under lördagen. Vi har fått mängder med positiva mejl och bra feedback från både journalister och allmänhet, som vittnar om att den här FGJ-manifestationen var väldigt uppskattad, säger ordförande Terje Carlsson.

Vad kändes bäst under dagen?
- Helheten gillar jag mest. Det var bra att händelserna på Norra Skåne sattes i ett bredare journalistiskt sammanhang, samtidigt som de direkt inblandade redogjorde detaljerat om sin syn på händelserna.

Kommer ni att göra det här igen?
- Det här var ett sätt att uppmärksamma att den fria journalistiken plötsligt inte längre är självklar på en svensk lokaltidning. Vi i FGJ-styrelsen ska utvärdera och diskutera nästa steg, men helt klart är att succén i lördags gav mig och andra blodad tand. Det här är bara början, lita på det, säger Terje Carlsson.

Från den del av publiken som inte var journalister uttryckte man framförallt sitt stöd för den granskande reportern Berit Önell och tidigare nyhetschefen Anders Kauranen. "Vi är många, många som står bakom er och vill att ni ska komma tillbaka", sa bland annat en man ur publiken.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Georg Gullstrand mån, 2014-06-16 13:58
Som en i publiken som ej är journalist vill jag framföra min uppskattning för detta initiativ, alla borde på alla sätt engagera sig för att inget skall undanhållas medborgarna av politiska tvivelaktiga "affärer", tack för er medverkan.
Inlagt av Anna Bubenko mån, 2014-06-16 18:36
Jättebra arrangemang som verkligen gav mersmak. Fantastiskt givande att få möjlighet att diskutera yrkesfrågor ihop med läsare/publik!

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies