Gå direkt till textinnehållet

Hot gör att polisen i Gävle håller GD-redaktionen under tillsyn

En reporter på Gefle Dagblad har blivit hotad i samband med en granskning, vilket ledde till att tidningen polisanmälde händelsen redan i förra veckan. Polisen gör fortfarande på måndagen bedömningen att hotbilden är så pass allvarlig att man håller extra koll på tidningshuset ett bra tag till, berättar chefredaktören. 

Medievärlden var först med att berätta om hotet mot reportern som ledde till polisanmälan.

GDs chefredaktör Anders Ingvarsson berättar nu för Journalisten att hotet handlar om en pågående granskning där den första publiceringen kommer inom kort. Anders Ingvarsson är tydlig med att det är upp till rättsväsendet att avgöra vad som är ett hot i juridisk mening, men att det handlar om ett försök att påverka journalistiken råder det inga tvivel om.

Fick reportern fly från platsen?
– Vi gjorde i förra veckan en intervju, då det dök upp fler personer på platsen och blev en väldigt hotfull situation. Reportern var ensam på platsen men är en ganska cool typ så den behöll lugnet och dokumenterade det som behövde dokumenteras och hanterade det hela på ett väldigt bra sätt, säger Anders Ingvarsson (bilden nedan).

Under helgen har polisen haft en ökad tillsyn mot era lokaler?
– Ja, vi pratade med polisen ganska direkt efter att det hade hänt och de värderade det så att det behövdes en ökad tillsyn. Jag har haft ett nytt samtal med polisen imorse (läs måndag) och då kom vi fram till att det kommer att fortsätta vara så ett bra tag till.  

Finns det kopplingar till hoten som fanns vid den uppmärksammade moské-granskningen 2016?
– I nuläget vill jag inte kommentera det.

Har det här lett till möten med personalen och nya säkerhetsåtgärder?
– Vi har informerat all personal i Gävle om vad som hänt och givetvis tittar vi än en gång över vilka rutiner vi har och om det finns något som behöver göras, säger Ingvarsson.

Fler avsnitt
Fler videos